Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι τελευταίες πρωτοβουλίες εκ μέρους του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το σκάνδαλο των υποκλοπών προμηνύουν ραγδαίες εξελίξεις.

Ads

Στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν αιφνιδιασμένοι από την επιλογή Ράμμου να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος που ψήφισε η ίδια η κυβέρνησή τους, στέλνοντας επιστολή προς το πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και τους προέδρους των κομμάτων, στην οποία παραθέτει τα ευρήματα που προέκυψαν μετά τους ελέγχους της Αρχής.

Ο «πονοκέφαλος» μάλιστα στο πρωθυπουργικό επιτελείο γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η επιστολή φέρεται να περιλαμβάνει στοιχεία για έξι υψηλά ιστάμενα θεσμικά πρόσωπα, τα οποία βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Ράμμος έστειλε δύο επιστολές προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Θανάση Μπούρα, με τις οποίες ζήτησε να καταθέσει τα ευρήματα από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, ωστόσο αμφότερες μπήκαν στο συρτάρι. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, δε, σχολιάζοντας το ζήτημα αρκέστηκε στην ατάκα: «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι μάρτυρες».

Ads

Ο Τσίπρας φέρνει τις αποκαλύψεις Ράμμου στη Βουλή

Με αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση περνά σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε το πρωί συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εξερχόμενος μάλιστα από τα γραφεία της ΑΔΑΕ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δηλώσει με νόημα: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι».

Μάλιστα, η εν λόγω αποστροφή δείχνει να «σκιαγραφεί» και τις επόμενες θεσμικές κινήσεις της Κουμουνδούρου στην κατεύθυνση του «στριμώγματος» του Μεγάρου Μαξίμου.

Μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες θέλουν το Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το λόγο την Τετάρτη στη Βουλή, προκειμένου να ανακοινώσει ενώπιον της Ολομέλειας τα ονόματα των έξι υψηλά ιστάμενων θεσμικά προσώπων, τα οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ- τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε -για ευνόητους λόγους- νευρική κρίση στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Άλλες πληροφορίες θέλουν να «έχει πέσει στο τραπέζι» των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Επ’ αυτού πάντως φέρεται να εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε το ακριβώς αντίθετο -από το επιθυμητό- αποτέλεσμα, συσπειρώνοντας το γαλάζιο στρατόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζει δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου κινείται πλέον σε «αχαρτογράφητα ύδατα», καθώς πρωτοβουλίες με φόντο τις αποκαλύψεις Ράμμου αναμένεται να αναλάβουν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.