Η χθεσινή γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία αφαιρεί επί της ουσίας από την ΑΔΑΕ ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ότι αφορά την διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, αποτελεί απλώς την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στην μεθοδευμένη απόπειρα της κυβέρνησης για υποβάθμιση αλλά και φίμωση της Ανεξάρτητης Αρχής.
Οι επισημάνσεις Ντογιάκου πως η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως και ότι δεν μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους, δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες. Όπως τυχαία δεν γίνεται να θεωρηθεί ούτε η χρονική συγκυρία που έρχεται η εν λόγω γνωμοδότηση.
Κι αυτό γιατί έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής να ξεκινήσει -με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της, Χρήστο Ράμμο- ελέγχους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση πολιτικών ή άλλων προσώπων.
Δεν κάνει πίσω ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Ισίδωρο Ντογιάκο χαρακτηρίζοντας “αντισυνταγματική” την γνωμοδότηση.
Λίγες βδομάδες νωρίτερα, ο ίδιος είχε φροντίσει μιλώντας στην Καθημερινή να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι «ο ίδιος ο νόμος για την ΕΥΠ δίνει στην ΑΔΑΕ αρμοδιότητες που δεν τις δίνει ούτε στις δικαστικές αρχές. Είναι συνεπώς στοιχειώδες καθήκον της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί µε βάση τον νόμο να επιβάλει τη συνταγματική ευταξία στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, να µην παραμένει σιωπηλός παρατηρητής καταστάσεων σαν αυτές που ζούμε τους τελευταίους μήνες».
Σημείωνε δε με σαφήνεια πως «δεν μπορεί να αντιταχθεί στην ΑΔΑΕ το απόρρητο».
“Αγκάθι” για το Μαξίμου ο Ράμμος, τα σενάρια αντικατάστασής του και το κυβερνητικό plan B
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ΑΔΑΕ και ιδιαίτερα από τον Χρήστο Ράμμο.
Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος όταν την περασμένη εβδομάδα ρωτήθηκε για την απόφαση της Αρχής να ξεκινήσει ελέγχους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έσπευσε να απαντήσει ότι «οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να λειτουργούν σεβόμενες το Σύνταγμα, ούτε να το υπερβαίνουν, ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος».
Όλα τα παραπάνω έρχονται με φόντο τα δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπου για αντικατάσταση του Χρήστου Ράμμου, στον οποίο αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να καταλογίζουν «πολιτικά κίνητρα» και σκοπιμότητες.
Το κυβερνητικό plan B, με δεδομένο πως η καρατόμηση Ράμμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφορά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ.
Προκειμένου να συμβεί αυτό φαίνεται πως μεθοδεύεται η αντικατάσταση κάποιων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να αλλάξει ο συσχετισμός σε μια πιο “φιλοκυβερνητική κατεύθυνση”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και η απόφαση για ελέγχους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, με ψήφους 4 επί των 7 μελών της ΑΔΑΕ.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής, με την κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ να αναζητά εναγωνίως συμμαχίες με κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχει “ανοιχτός δίαυλος” με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, για το ζήτημα.
Haaretz: Ξένοι πράκτορες στην Αθήνα για να εκπαιδευτούν στη χρήση του Predator
Την ίδια στιγμή πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται βαριά εκτεθειμένη αυτή τη φορά από τις αποκαλύψεις της ισραηλινής εφημερίδας Haarezt για οργανωμένα ταξίδια ξένων πρακτόρων στην Αθήνα προκειμένου να εκπαιδευτούν στην χρήση του Predator.
Κι όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται κάθε γνώση για το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό.
Ειδικότερα, στο δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει ότι «Ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές, την τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, παρά τις άθλιες συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τονίζει ότι αυτά τα «προηγμένα κυβερνοσυστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πωλήθηκαν μέσω Κύπρου στο υπουργείο Εσωτερικών, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το Ισραήλ και το Μπαγκλαντές δεν διατηρούν επισήμως διπλωματικές σχέσεις» και στη συνέχεια εμπλέκει και την Ελλάδα λόγω της δραστηριότητας του ομίλου επιχειρήσεων της Intellexa που εμπλέκεται και στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών.
Επικαλούμενη επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2021 και το 2022 ο επικεφαλής της ρυθμιστικής Αρχής για τις τηλεπικοινωνίες στο Μπαγκλαντές βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με κλιμάκιο ανώτερων αξιωματούχων, με σκοπό να εκπαιδευτούν σε αυτά τα συστήματα και στην χρήση ειδικού βαν με εξοπλισμό παρακολούθησης. Σημειώνεται ότι στα social media έχει διαρρεύσει ακόμη και σχετικό προωθητικό υλικό για τέτοια συστήματα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >