Νέα στοιχεία για το ψευδές, όπως το χαρακτηρίζει, πόθεν έσχες του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Δημοκρατία», μετά τις πληροφορίες ότι ο Ανδρέας Πάτσης, μέσα στις εταιρίες τις οποίες δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του είναι και μια κοινή επιχείρηση με τη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ads

Όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η σύζυγος του Κώστα Τσιάρα δημιούργησε την εταιρεία Stagg IKE, τον Οκτώβριο του 2016. Στη συνέχεια η STAGG ΙΚΕ εμφανίζεται να δημιουργεί ,τον Δεκέμβριο του 2016, μαζί με την εταιρεία ALL4TOURISM Α.Ε του Πάτση την εταιρεία Elite Executive Transportation. Σκοπός της εταιρείας η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς φυσικών προσώπων.

Στη νέα εταιρεία, η STAGG IKE μπαίνει με 30%, ενώ η εταιρεία του Πάτση έχει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου. Το 100% της ALL4TOYRISM ανήκει στην κυπριακή εταιρεία SIGHTGREEN LtD, η οποία ανήκει εξολοκλήρου στον Πάτση. Αν και η Elite έχει δημιουργηθεί από το 2016, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας δεν δηλώνει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της συζύγου του, όπως ήταν υποχρεωμένος, στο Πόθεν Έσχες του 2017 (που αφορά δραστηριότητες του 2016), ούτε του 2018, ούτε του 2019. Για τρία χρόνια, δηλαδή, η εν λόγω εταιρεία δεν εμφανίζεται πουθενά στα δηλωθέντα στοιχεία του υπ. Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως τα Πόθεν Έσχες υποβάλλονται για κάθε έτος μερικούς μήνες ή ακόμη κι έναν χρόνο μετά τη λήξη κάθε έτους. Δηλαδή, για το 2018, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας κατέθεσε το πόθεν έσχες του το 2019, ενώ ήταν ήδη υπουργός Δικαιοσύνης. Τόσο ο υπ. Δικαιοσύνης όσο και ο Ανδρέας Πάτσης δήλωσαν για πρώτη φορά την εταιρεία το 2020, στο πόθεν έσχες που υπέβαλαν το 2020 ή ακόμα και την άνοιξη του 2021, αφού εκείνο το έτος δόθηκε παράταση.

Ads

Βέβαια, είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα για την δράση του Πάτση. Έτσι μετά τα εν λόγω άρθρα υπήρξαν δύο σοβαρές εξελίξεις: Πρώτον, τον Ιούλιο του 2020 η εταιρεία της συζύγου του Τσιάρα αποχωρεί από την ELITE και το 30% περνά στη σύζυγο του Πάτση. Δεύτερον, στο πόθεν έσχες που υπέβαλαν οι υπόχρεοι το 2020 ή στις αρχές του 2021 εμφανίζεται για πρώτη φορά η συγκεκριμένη εταιρεία. Άγνωστο παραμένει αν η δήλωση της εταιρείας έγινε στην αρχική υποβολή του πόθεν έσχες ή εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που δόθηκε να καταθέσουν και τροποποιητικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο έτος.

Ηλιόπουλος: «Ο Τσιάρας αντί για υπουργός σήμερα θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη»

«Την ώρα που η τεράστια πλειοψηφία της δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας κάνει πλιάτσικο. Δεν είναι μόνο τώρα ο Ανδρέας Πάτσης. Ήταν η κ. Νικολάου με τις απευθείας αναθέσεις, ο κ. Στάσσης στη ΔΕΗ, ο κ. Μαραβέγιας με τον αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας που έκρυβε το πόθεν έσχες του. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στοχεύει στο πλιάτσικο στην οικονομία και την κοινωνία». Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «γαλάζιες ακρίδες» για την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το αίτημα άμεσης διεξαγωγής των εκλογών.

Ειδικότερα, μιλώντας «στο Κόκκινο» για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, δήλωσε: «Προσπαθούν από χθες να μας πείσουν ότι οι απευθείας αναθέσεις άπτονται διοικητικής απόφασης των ΕΛΤΑ. Το 1 εκατ. ευρώ όμως απευθείας ανάθεση σε γραφείο βουλευτή δεν είναι διοικητική απόφαση ενός οργανισμού. Είναι ο ορισμός της καραμπινάτης πολιτικής διαπλοκής».

«Η πολιτική διαπλοκή σε αυτήν τη χώρα έχει πολιτικό κέντρο. Το σύστημα είναι “σύστημα Μητσοτάκης”. Αυτός ο ανθρωπότυπος, αυτή η πολιτική πρακτική, αυτή η αντίληψη είναι που πρέπει να τσακιστεί για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τον πιο χυδαίο αμοραλισμό που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια», σημείωσε. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι μέσα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόλμησε να πει «ανταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις». «Άνθρωπος που έχει πει αυτή την ατάκα είναι αδίστακτος», σχολίασε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την υπόθεση του κ. Τσιάρα και το πόθεν έσχες του, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ήδη παραιτηθεί. «Από υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει πλέον να γίνει ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη, γιατί η γυναίκα του συμμετείχε σε εταιρεία μαζί με τον κ. Πάτση, από την οποία αποχώρησε δύο μήνες μετά την ονομαστική καταγγελία από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη», επεσήμανε. Επί αυτού, μάλιστα, ανέφερε ότι είναι απόδειξη πως οι υποκλοπές σχετίζονταν με την οικονομία και τη λεηλασία της κοινωνίας, ενώ έθεσε θέμα για το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Βουλής για τα πόθεν έσχες.