«Αθώος» δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μέσω διαρροών, για την υπόθεση Πάτση. «Άγνοια» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Ads

Η πρώτη αλήθεια είναι πως η αποκάλυψη για τη διαπλοκή Πάτση-ΕΛΤΑ με απευθείας αναθέσεις σχεδόν 1 εκ. ευρώ σε δύο χρόνια τον εκθέτει ανεπανόρθωτα αφού αυτός είναι ο πολιτικά υπεύθυνος για την εποπτεία του  οργανισμού. Κυβερνητικές πηγές προσπάθησαν με διαρροές να πείσουν για το αντίθετο, αλλά εκτός από τα γεγονότα είναι αμείλικτα και τα χαρτοφυλάκια. Στο «κενό» έπεσε και η δεύτερη προσπάθεια να βγει εκτός κάδρου ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ. 

Η δεύτερη αλήθεια είναι πως η υπόθεση Πάτση ήταν ήδη από τον Μάιο του 2020 γνωστή σε κυβέρνηση και ΝΔ. Τότε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, αναφορικά με τη ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση, αλλά και για την εμπλοκή του σε offshore εταιρείες και σε εταιρεία εξαγοράς «κόκκινων» δανείων.

Το γεγονός πως κυβέρνηση και ΝΔ γνώριζαν για τις δραστηριότητές του επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Α. Πάτσης, μιλώντας στον Ant1. «Νομίζετε ότι ένα κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτιά του; Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε ανακάλυψε κανείς την Αμερική», είπε και πρόσθεσε πως και η σύμβαση με τα ΕΛΤΑ ήταν γνωστή εδώ και 10 μήνες στη ΝΔ και την κυβέρνηση καθώς είχε κατατεθεί η ερώτηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Κάτσης.

Ads

«Γιατί έγινε σήμερα θέμα;» διερωτήθηκε ο Ανδρέας Πάτσης. Και λογικά γεννιούνται αυταπόδεικτα κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Πως είναι δυνατόν να ήταν γνωστά όλα, και ξαφνικά η υπόθεση να επιφέρει τώρα τη διαγραφή του βουλευτή και την παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην διαγραφή Πάτση με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών». 

«Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από τις εφημερίδες Δημοκρατία και Documento. Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση. Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δύο ερωτήματα: α. Ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει το 1 εκ. που τσέπωσε από τον κ. Πιερρακάκη; 2. Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες πώς έδωσε 4,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους άνω των 60 εκ. ευρώ;», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ακόμη πως «χωρίς αποπομπή Πιερρακάκη, η διαγραφή Πάτση είναι προσχηματική». «Αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Πιερρακάκη που του έδωσε μέσω ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις;», προσθέτει. 

«Άμοιρος ευθυνών» ο Πιερρακάκης

Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή του Κυριάκου Πιερρακάκη, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνουν λόγο για «ευδιάκριτη μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την απόπειρα εμπλοκής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και του Κυριάκου Πιερρακάκη προσωπικά – στην υπόθεση που έχει ανακύψει με τα ΕΛΤΑ».

Παραπέμπουν σε «παλαιότερη επίσημη τοποθέτηση κ. Νίκου Παππά αναφορικά με το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ.». «Ο ΣΥΡΙΖΑ» λένε οι «πηγές» του υπουργείου, «το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα».

«Αυτό δεν τους εμποδίζει, σήμερα, να “χρεώνουν” στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσεις του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, παραβιάζοντας κάθε θεσμική λογική και λειτουργία. Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;», αναφέρουν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσθέτουν: 

«Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες – όπως και οι ταγοί τους. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο.».

Υπενθυμίζεται, ότι σε ανακοίνωση για την παραίτηση του CEO των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου το Υπερταμείο αναφέρει: «Το Υπερταμείο, μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Ακολούθως, έλαβε την επιστολή παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας».

«Ο Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Open, έσπευσε να ισχυριστεί για το σκάνδαλο πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε κάτι. «Προφανώς ήταν μια στενάχωρη εξέλιξη, δεν είναι κάτι που το χρειαζόταν η κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε: 

«Όλα μετρούν πολιτικά. Ο κόσμος αξιολογεί και τα καλά και τις αστοχίες και πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεσαι εσύ αλλά τα λούζεσαι στην καμπούρα σου χωρίς αμφιβολία. Δηλαδή τι, κάποιος να πει στον Μητσοτάκη ότι φταίει; Για ποιο λόγο; Που ένας βουλευτής δεν είχε καταλάβει ότι ως βουλευτής δεν πρέπει να πηγαίνει και να χτυπάει πόρτες του δημοσίου για να παίρνει δουλειές; Τι να λέμε τώρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να μιλήσει για τις δραστηριότητες του διαγραφέντα «γαλάζιου» βουλευτή με τα κόκκινα δάνεια και τις εξωχώριες εταιρείες που ήταν γνωστά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και για τις οποίες ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης δήλωσε ξεκάθαρα πως ήταν γνωστές τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στη ΝΔ, αδειάζοντας Μαξίμου και κόμμα.

Απαντήσεις δεν έδωσε επίσης για το αν είχε γίνει και πώς αξιολόγηση του Ανδρέα Πάτση ως υποψηφίου της ΝΔ, όπως και γιατί – αν και το θέμα ήταν γνωστό εδώ και ένα χρόνο – δεν είχε γίνει τίποτα. «Ενδεχομένως τότε να υπέθεσαν κάποιοι πως του είχαν γίνει υποδείξεις να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα», χωρίς ωστόσο να δώσει επιπλέον διευκρινήσεις.