Πλήρη και αιχμηρή απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη έδωσε ο Σίμος Ρούσσος -που διεκδικεί την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο του Χαλανδρίου, έχοντας συγκεντρώσει 42,8% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών– από τον τηλεοπτικό αέρα του Attica και την εκπομπή Restart.

Ads

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι πρότινος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων δηλώνοντας πως ο Δήμος Χαλανδρίου «θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα πέντε χρόνια μείνει με αυτόν τον δήμαρχο», επειδή ο επί οχτώ χρόνια επικεφαλής στο Χαλάνδρι Σίμος Ρούσσος υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, και παρότι ο υπουργός μάλλον τα μπέρδεψε.

Η πρώτη αντίδραση του κ. Ρούσσου ήρθε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ωστόσο από το τηλεοπτικό βήμα του Restart, εξήγησε:

«Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στο Χαλάνδρι αυτή τη στιγμή έχουμε 25 ευρωπαϊκά προγράμματα σε εκτέλεση, ότι εκτελούμε φέτος έναν προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ του τεχνικού μας προγράμματος των οποίων το 70% είναι εξωτερικοί πόροι, ότι παραλάβαμε 31 Δεκεμβρίου 2022 μια λογιστική κατάσταση του Δήμου Χαλανδρίου 12,9 εκατ. ευρώ υπόλοιπο Ταμείου – ενώ είχαμε παραλάβει 8,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013».

«Άρα η σωστή διαχείριση που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, η αξιοποίηση όλων των οικονομικών εργαλείων και από όλες τις πηγές χρηματοδότησης που μπορούσαμε να βρούμε, μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι όλα θα γίνουν σωστά. Νομίζω ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει άλλες ευθύνες να αντιμετωπίσει και καλό θα ήταν -γενικά τα κόμματα- να μην ανακατεύονται τόσο πολύ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι χαρτοφυλάκιο του κ. Γεωργιάδη ήταν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι επενδύσεις, και σε ερώτηση μήπως γνωρίζει κάτι «που δεν θα έπρεπε να ξέρουν οι δημότες», ο κ. Ρούσσος απάντησε:

«Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης το Χαλάνδρι χρηματοδοτείται με 20,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου δημαρχείου και του πάρκινγκ, μία χρηματοδότηση που κερδίσαμε το 2018 και το έργο συνεχίζει να εκτελείται. Έχει βέβαια μια καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου στην ολοκλήρωση του έργου, μιας και υπήρξε περίπου μια εξάμηνη αναστολή των πληρωμών προς τον εργολήπτη από πλευράς Περιφέρειας Αττικής».

«Ίσως λαθεμένα κατηγορούσαμε την Περιφέρεια Αττικής και τον κ. Πατούλη, ίσως άλλος να ήταν ο εγκέφαλος αυτής της καθυστέρησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στέλνει ένα μήνυμα ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, θα υπάρχει ζήτημα στη συνεργασία με την κυβέρνηση σε επίπεδο μεγάλων έργων και καθυστερήσεων των χρηματοδοτήσεων, ο δήμαρχος Χαλανδρίου εξήγησε:

«Ο τρόπος με τον οποίο εκταμιεύονται όλα τα χρήματα, είτε αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης είτε αφορά τα ΕΣΠΑ είτε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, δίνει περιορισμένες δυνατότητες πολιτικής διαχείρισης. Άλλωστε εμείς, μέχρι σήμερα, όπως σας είπα έχουμε χρηματοδοτήσεις του τεχνικού πάνω από 70% από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν είχαμε μέχρι σήμερα προβλήματα στη συνεργασία μας με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οφείλω να το πω αυτό. Για αυτό τον λόγο το Χαλάνδρι βρίσκεται στους πρώτους δήμους στην απορρόφηση ευρωπαικών πόρων είτε έρχονται μέσω των κυβερνητικών διαδικασιών και προγραμμάτων όπως είναι το Αντώνης Τρίτσης που έχουμε 8,6 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, το Πράσινο Ταμείο που έχουμε πάνω από 1 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουμε πάνω από 7 εκατ. ευρώ».

«Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτά είναι η ωριμότητα των μελετών – νομίζω αυτό είναι το πρώτο κριτήριο και η δυνατότητα ενός δήμου να εκτελέσει τα προγράμματα και να απορροφήσει τα λεφτά. Αυτά είναι τα κριτήρια της Ευρωπαικής Επιτροπής, οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οποιουδήποτε η πολιτική βούληση μπορεί να το αλλάξει αυτό» συμπλήρωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=FBlno80J8SU&ab_channel=ATTICATV