Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, θα γίνει την Πέμπτη. Ο αξιωματούχος είπε ακόμη, ότι στόχος είναι η επίτευξη επιτοκίου κάτω του 4%. 

Ads

Το ζήτημα της επιστροφής στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, πάντως, συζητείται εντόνως σήμερα καθώς η Wall Street Journal και το πρακτορείο Dow Jones Newswires αναφέρουν ότι την Τετάρτη 9 Απριλίου θα γίνει η έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Αρνήθηκε σε συνεντεύξεις του να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αλλά υποστήριξε ότι πίσω από την έξοδο δεν κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Σε στάση αναμονής είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα δύο ΜΜΕ, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετών τίτλων αξίας 2 δις ευρώ, αν οι συνθήκες είναι ομαλές. Την έκδοση έχουν αναλάβει η Deutsche Bank και η J.P. Morgan.

Η Wall Street Journal επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο της έως τον Ιούνιο, αν και υπογραμμίζει ότι αυτή η έξοδος μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Την Δευτέρα, βέβαια, ο υπουργός έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα βιαστεί να βγει στις αγορές ενώ το Υπουργείο με ανακοίνωσή του διέψευδε δημοσιεύματα που ήθελαν την έξοδο εντός της εβδομάδας ως “προφητείες”. Διαβάστε σχετικά: Δεν βιάζεται για τις αγορές ο Στουρνάρας σε αντίθεση με τους αναλυτές

Ads

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η έξοδος, εφόσον γίνει σήμερα ή τα προσεχή 24ωρα, θα συνδυαστεί με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, όποτε και αναμένονται να ακουστούν θετικά μηνύματα για την χώρα. 

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «Επιμελώς Επιχειρείν 2014», δήλωσε ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο και αν κάποιοι θέλουν βαρβάρους πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο έχουμε μια εθνική προσπάθεια που δεν μπορεί να υποταχθεί σε κομματικά μέτρα». 

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως «η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά, ύστερα από τα πρόσφατα stress tests, έχουν διευκολύνει την κυβέρνηση στο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές».

Παρόλα αυτά, ο οικονομολόγος Πάνος Παναγιώτου, μιλώντας στο tvxs.gr, σχολίασε πως εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει έξοδο στις αγορές θα πετύχει δανεισμό με εξαιρετικά δυσμενείς όρους. «Δεν πρόκειται για έξοδο στις αγορές αλλά για τη δυνατότητα με νομικές ρήτρες και δεσμεύσεις να επιχειρήσουμε να δανειστούμε με το υψηλότερο επιτόκιο της Ευρώπης», εξήγησε ο χρηματιστηριακός αναλυτής, ενώ εξέφρασε τον φόβο πως «αν έστω κι ένα ευρώ δεν αποπληρωθεί θα έχουμε ταυτόχρονη πτώχευση όλων των ομολόγων και του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα». 

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε ότι «δανείζονται με 5%, αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ κάνουν την πιο ακριβή εκλογική καμπάνια, με δημόσιο χρήμα».

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ μίλησε για βεβιασμένη κίνηση. Συγκεκριμένα, η Αγίου Κωνσταντίνου σχολίασε πως «η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να υπακούει σε επικοινωνιακές ασκήσεις, αλλά οφείλει να εντάσσεται σε μια σαφή και συγκροτημένη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, έτσι ώστε να μην αυξάνονται τα επιτόκια αναχρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη κίνηση που εκδηλώνεται για περιορισμένο ποσό, γίνεται βεβιασμένα και εξυπηρετεί προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα. Άλλο έξοδος στις αγορές κι άλλο έξοδος από την κρίση».

Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σχολίασε πως πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση και πρόσθεσε ότι «η έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η πατρίδα μας έχει γεμίσει εκατομμύρια ανέργους και φτωχοποιημένους συμπολίτες μας».

Επιπλέον, «η έξοδος στις αγορές δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα», εκτιμά στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η αναλύτρια Κέρστιν Γκάμελιν, εξηγώντας ότι «ομαλή είναι (μια κατάσταση) όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή… Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ». «Όλα αυτά θα τελειώσουν όταν δανεισθεί η Ελλάδα από τις αγορές, όπου η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα», υπενθυμίζει η Γερμανίδα αναλύτρια, αποδίδοντας σε «ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι σε ομαλότητα τον δανεισμό με επιτόκιο γύρω στο 5%.

Αντιθέτως, την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015. Σε ό,τι αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4%. Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, προβλέποντας πληθωρισμό 0,4% το 2014 και 0,3% το 2015.