Η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που είπε πως η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους καθώς «οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος και ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται». Οι αναλυτές διεθνώς, όμως, αναμένουν την έκδοση ομολόγου ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. 

Ads

«Υπό προϋποθέσεις για το 2015 – 2016 δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, δεν θα υπάρξει θέμα, και μετά το 2016 θα μπορούμε να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΒήμαFM.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι υπάρχει ως δεδομένο η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον χρειαστεί οι εταίροι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για το χρέος. «Αναμένουμε την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με την έκθεση της Eurostat στα τέλη Απριλίου. Μετά θα ανοίξει η συζήτηση» σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από «δύο ή τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη «να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς υπάρχει δρόμος ανηφορικός ακόμη· έχουμε στόχους να πετύχουμε».

Ads

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η Wall Street Journal σχολίασε σε άρθρο της με τίτλο «η Ελλάδα πλησιέστερα στην “ανάσταση” των αγορών ομολόγων», ότι η σχεδιαζόμενη πώληση ομολόγου πιθανότατα θα είναι καλοδεχούμενη, μετά τις τελευταίες χαμηλές αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου που καταγράφηκαν την προηγούμενη βδομάδα, ως οι χαμηλότερες από το 2010.

Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει πως οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωναν στους πελάτες τους ότι «δεν θεωρούμε ότι είναι πρόωρη και βιαστική μια επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς αναμένεται ότι η έκδοση ομολόγου, στη σωστή τιμή και υπό λογικές παραχωρήσεις, θα πάει καλά», ενώ από την Moody’s, της οποία η αξιολόγηση αναβλήθηκε την Παρασκευή, επεσήμαναν πως «η έξοδος στις αγορές θα ήταν αυτό που χρειαζόταν ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στην πρωτογενή αγορά τις επόμενες βδομάδες, πιθανότατα και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα».

Και το Reuters αναφέρει ότι η αγορά είναι σε εγρήγορση σχετικά με μία έκδοση ελληνικού ομολόγου, ενδεχομένως ακόμη και αυτή την εβδομάδα ενώ σημειώνει ότι οι επενδυτές πιθανόν θα αγνοήσουν ότι ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Από την άλλη, ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάρτιν Χάρβεϊ, της βρετανικής Threadneedle Investments, επισημαίνει ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς περί βιωσιμότητας των επιπέδων του ελληνικού χρέους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται σε πηγές με μακρές ημερομηνίες λήξης και αξιοσημείωτες περιόδους πληρωμής. Επομένως, η έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου θεωρείται, εύλογα, μια καλή επένδυση, ωστόσο πρέπει να μη ξεχνάμε και το τι συμβαίνει με τα μακροπρόθεσμα».

Και το Bloomberg όμως κάνει λόγο για κρίσιμη εβδομάδα αναφορικά με τις προσπάθειες να δοθεί τέλος στην «εξορία» της Ελλάδας από τις αγορές, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι τα στοιχεία που αναμένονται στις 10 Απριλίου εμφανίζουν την ανεργία στο 27,5%. Το πρακτορείο παρατηρεί ένα κλίμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τετραετίας, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο πως οι επενδυτές θα πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει πλέον από την εξαετή ύφεση.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για την Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει στο πρακτορείο ο Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers στο Λονδίνο. «Εάν έχεις ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας, πρέπει να το υποστηρίξεις με μέτρα κοινωνικής πρόνοιας αν θέλεις να αποφύγεις τις κοινωνικές αναταραχές, κάτι που προφανώς θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό». Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές του επόμενου μήνα θα είναι ένα τεστ που θα «μετρήσει» πόση υπομονή έχει απομείνει στους Έλληνες μετά από τέσσερα χρόνια μέτρων λιτότητας.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών σπεύδει, βέβαια, να διαψεύσει τα παραπάνω λέγοντας ότι «η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί. Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως “προφητείες” και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».