Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα την Τετάρτη -, καθώς σημαντικές λεπτομέρειες της συμφωνίας για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Από την πλευρά της, η Κομισιόν διαμηνύει πως θα πρέπει να «κλειδώσει» η συμφωνία για το PSI για χορηγηθεί το νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Ads

 
Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, σημαντικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, φαίνεται να παραμένουν σε εκκρεμότητα.
 
Κατά τις ίδιες πηγές, νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως δεν υπάρχει απόφαση για αν και πότε θα εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο διάταξη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης, που θα υποχρεώνει τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» την Παρασκευή, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή σχετική διάταξη το αργότερο έως την Δευτέρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν, πάντως, την Πέμπτη στο Reuters, ότι η Ελλάδα εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ώστε να εξαναγκάσει όλους τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων.
 
Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, πάλι, τόνισε την Παρασκευή πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για το PSI, με βασικό μέλημα να συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου η τελική συμφωνία που θα προκύψει».
 
Κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο Αμαντέου Αλταφάζ αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στο Διεθνή Οργανισμό Τραπεζών IIF και την οποία η Επιτροπή «απλώς παρακολουθεί», τηρώντας τακτικές επαφές και με τις δύο πλευρές των συνομιλιών. Συνεχίζοντας, ο Α. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Ρεν, έχει εκφράσει την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, σύντομα και εγκαίρως, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
 
Σχετικά με το ύψος της δεύτερης δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ δεν απάντησε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί η συμφωνία του PSI. «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος, θα ήταν πρόωρη», ξεκαθάρισε.
 
Τέλος, ο Α. Αλταφάζ, ερωτηθείς αν την Τρίτη θα μεταβεί στην Αθήνα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορς, απάντησε ότι δεν γνωρίζει το πρόγραμμά του κ. Μορς, αλλά αναμφίβολα, όπως είπε, θα μεταβεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», μεγάλο μέρος της οποίας αφορά τεχνικά θέματα.
 
Υπέρ μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα ο Μπόφινγκερ
 
Υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ελλάδα τάσσεται ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ και εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού.

image

 
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», αναφέρει το μέλος του Συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα οικονομίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Nachrichten. Προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή ύφεση εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται και η οποία οξύνει την κρίση.
 
Τάσσεται εξάλλου υπέρ της μεγαλύτερης υποστήριξης της χώρας από την ΕΕ, καθώς αυτή είναι η «συνετή λύση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, θα πρέπει να εφαρμοστεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και στη συνέχεια να ληφθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους.
 
«Στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ωστόσο οι Έλληνες βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Το εναλλακτικό ενδεχόμενο θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία που θα εμπεριείχε τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων. Το επακόλουθο θα ήταν η έξοδος από την ευρωζώνη και η κατάρρευση των τραπεζών», τονίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ.
 
Παραδίδεται το πόρισμα της Βlack Rock για τις τράπεζες
image  

Εν τω μεταξύ, σήμερα ή αργότερα τη Δευτέρα το αποτέλεσμα του διαγωνιστικού ελέγχου που διενήργησε στις ελληνικές τράπεζες η Black Rock. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του επομένου μήνα, σύμφωνα άλλωστε και με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Μνημόνιο.
 
Ο διαγωνιστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορούσε κατά κύριο λόγο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να προσδιοριστεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα απαιτείται εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, η οποία έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των δανείων.
 
Το ακριβές μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστεί ο κάθε τραπεζικός όμιλος θα αποφασιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού συνυπολογιστούν και οι απώλειες που θα υποστούν τα πιστωτικά ιδρύματα από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν, σύμφωνα με τους όρους που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του PSI+.
 
Πάντως, η συμφωνία της ΕΕ, της 26ης Οκτωβρίου, προβλέπει ότι από το νέο πακέτο χρηματοδότησης των 135 δισ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση), θα διατεθούν μέχρι 30 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Ads