Νέα συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα έχει σήμερα Παρασκευή ο Λουκάς Παπαδήμος. Οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI κορυφώνονται, με την ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει σε ολοκλήρωσή των συνομιλιών και την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, ο επικεφαλής του IIF προειδοποίησε χθες ότι κομβικά σημεία της συμφωνίας παραμένουν άλυτα.

Ads

 

Οι συζητήσεις «κυλούν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα, αξιοποιούμε τον ρυθμό των διαβουλεύσεων» ανέφερε ανώνυμα στο Reuters πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. «Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μπορεί να έχουμε το τελικό πλαίσιο για τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε, λέγονται πως είναι πιθανή η κατάρτιση της επίσημης δημόσιας προσφοράς μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη, οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών- επενδυτών της Ελλάδας, ξεκίνησαν τις επίσημες επαφές τους στην Αθήνα, τονίζοντας ωστόσο σε κοινή τους δήλωση πως τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, αλλά σε ορισμένους κομβικούς τομείς τα θέματα παραμένουν άλυτα.
 
Οι δυο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες. Τονίζουν επιπλέον ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. 
 
Θεωρείται πάντως, με ορόσημο την ωρίμανση των ελληνικών χρεογράφων που λήγουν το Μάρτιο, η συμφωνία πρέπει εκ των πραγμάτων να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς οι τυπικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν είναι σχετικά χρονοβόρες.
 
Εξάλλου, ενώ οι διαρροές γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων σχηματίζουν μία συγκεχυμένη εικόνα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο προσκήνιο ακόμη και το ενδεχόμενο να κληθεί ο λεγόμενος «επίσημος τομέας» – δηλαδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ- να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφωθεί χαμηλότερα των στόχων.
 
Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών βλέπει η Societe Generale
 
Αισιόδοξος ότι μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την εθελοντική απομείωση τουλάχιστον της μισής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει πιθανότητες να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε προς την εφημερίδα Les Echos ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.
 
Οι τράπεζες έκαναν μια «εξαιρετική» προσπάθεια και οι τελικές απώλειες μπορεί να υπερβούν το αρχικά συμφωνημένο 50%, ανέφερε ο Φρεντερίκ Ουντεά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.
 
Στην Αθήνα Βεστερβέλε και τρόικα

 
Στην Αθήνα αναμένεται την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του θα βρεθούν οι εξελίξεις στην οικονομία και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα.
 
Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας. Όπως  ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, κ.Αλταφάζ, η Επιτροπή αναμένει από τις συζητήσεις να αποκομίσει πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για το έλλειμμα, όσο και για το βάθος της οικονομικής ύφεσης.
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απέφυγε να διατυπώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Θα συζητηθούν όλα τα θέματα», ανέφερε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει πόσες μέρες θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι αντιπρόσωποι της Τρόικας.
 
Σε ερώτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) τόνισε ότι σκοπός είναι η εφαρμογή της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020.

Ads