«Ο μοναδικός παίκτης στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια ήταν η Siemens» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος, σχετικά με το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας υγείας για τις συμβάσεις που υπέγραψαν τα νοσοκομεία της χώρας με την εταιρεία και αποκαλύπτει κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος μέσω υπερτιμολογήσεων και απευθείας ανάθεσης διαγωνισμών.

Ads

Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens 164 συμβάσεις από τις συνολικά 500, οι οποίες αφορούν την περίοδο 2002-2009. Σύμφωνα με το πόρισμα όλοι οι διαγωνισμοί δίνονταν με απευθείας ανάθεση και με τιμές που διαμόρφωνε αποκλειστικά η Siemens. Στη συνέχεια, υπερτιμολογούσε μηχανήματα και νοσοκομειακά υλικά, αλλά και τη συντήρηση των ανταλλακτικών τους. Οι Επιθεωρητές Υγείας τονίζουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.

Στον κατάλογο με τα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», απουσιάζουν τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Ωνάσειο» και «Ερρίκος Ντυνάν», για τα οποία, αν και λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις, δεν δόθηκαν στοιχεία.

Ενδεικτικά, ορισμένες περιπτώσεις που παραθέτει η εφημερίδα:

Ads

Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο:

Κατακυρώθηκαν υπέρ της γερμανικής εταιρείας τέσσερις συντηρήσεις και επισκευές ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων (ψηφιακός αγγειογράφος, αξονικός τομογράφος κ.ά.) και έξι προμήθειες λυχνιών και λοιπών ανταλλακτικών για τα μηχανήματα αυτά.

Το κόστος συντήρησής τους, ενώ μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση ήταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας και παρουσίαζαν προβλήματα, ήταν:

– Για τον ψηφιακό αγγειογράφο από το 2008-2010 καταβλήθηκαν 131.510 ευρώ.

– Για τον αξονικό τομογράφο από το 2007-2010 καταβλήθηκαν 90.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας, αναφέρεται ότι αν και στις συμβάσεις συντήρησης υπήρχε η δέσμευση ότι η συντήρηση θα γινόταν δύο ή τέσσερις φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ετήσιας σύμβασης, η πληρωμή αντίθετα θα γινόταν ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Αποτέλεσμα τούτων ήταν να εκδίδονται τιμολόγια με συνημμένα πρωτόκολλα παραλαβής του νοσοκομείου, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική συντήρηση σύμφωνα με τα δελτία εργασίας της Siemens.

Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Στον διαγωνισμό για την προμήθεια του αναισθησιολογικού μηχανήματος δεν βρέθηκε απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών. Επίσης, παρά το γεγονός ότι από τις τρεις συμμετάσχουσες εταιρείες αποκλείονται στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης οι δύο, ο διαγωνισμός συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με μία συμμετοχή χωρίς να αιτιολογείται η ενέργεια αυτή, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί ο απαιτούμενος διαγωνισμός.

Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Για την ετήσια συντήρηση του αναισθησιολογικού μηχανήματος (2009-2010) δεν υπήρξε διαγωνισμός, αλλά κατακυρώθηκε με απευθείας ανάθεση στη Siemens. Δεν διαπιστώθηκε κανενός είδους διαπραγμάτευση μεταξύ νοσοκομείου και εταιρείας προς την κατεύθυνση επίτευξης καλύτερης τιμής της σύμβασης, με αποτέλεσμα ουσιαστικά η εταιρεία να προσδιορίζει μονομερώς την τιμή της συντήρησης.

Νοσοκομείο Αιγίου

Αφορά την προμήθεια ακτινολογικού μηχανήματος και σύμβαση συντήρησης τριών αναισθησιολογικών μονάδων.

Το 2001 το Δ.Σ. του νοσοκομείου εγκρίνει την προμήθεια δαπάνης 250 εκατομμυρίων δραχμών. Τον Ιούνιο όμως του 2002 και έπειτα από αίτημα του νοσοκομείου τροποποιείται η σύμβαση. Το νοσοκομείο συντάσσει τις τεχνικές προδιαγραφές τον Μάρτιο του 2003 και προκηρύσσεται διαγωνισμός κατά τον οποίο η Phillips καταθέτει ένσταση κατά των τεχνικών προδιαγραφών. Κατά παράβαση όμως της νομοθεσίας, δεν συγκροτείται επιτροπή ενστάσεων, αλλά με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου υποστηρίζεται ότι δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα της εταιρείας. Τελικά η επιτροπή αξιολόγησης που συγκροτείται εισηγείται να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός υπέρ της Siemens. Κάτι που και τελικά γίνεται έναντι 84.960 ευρώ.

Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

– Υπερηχοτομογράφοι: Ενώ το 2000 το νοσοκομείο προμηθεύεται σύστημα υπερηχοτομογραφίας 70,9 εκατομμυρίων δρχ. από αμερικανική εταιρεία, στη συνέχεια την αντιπροσωπεία την αναλαμβάνει η Siemens. Μόλις ολοκληρώνεται η διετής εγγύηση, η γερμανική εταιρεία προτείνει εναλλακτικές προτάσεις για τη σύναψη σύμβασης συντήρησης, με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή. Τελικά και παρά την αντίθετη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, τον Απρίλιο του 2003 η διοίκηση προχωρά σε απευθείας ανάθεση του έργου.

– Συντήρηση ακτινολογικών μηχανημάτων: δόθηκε με απευθείας ανάθεση λόγω αποκλειστικότητας στη Siemens, αν και υπήρχε όρος με τον οποίο μπορούσε μονομερώς το νοσοκομείο να αναθέσει σε τρίτη εταιρεία την αποκατάσταση βλάβης ή φθοράς των μηχανημάτων σε εύλογο χρόνο αν η Siemens δεν ανταποκρινόταν.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Διαπιστώνεται απόκλιση 55.845 ευρώ από την προμήθεια αντιδραστήρων μικροβιολογικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, ενώ ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε υπέρ της Siemens με το ποσό των 139.230 ευρώ, στα τιμολόγια της εταιρείας φαίνονται μόνο οι 83.384 ευρώ.

Διαφορά ύψους 30.000 ευρώ στα ποσά των τιμολογίων της Siemens και σ’ αυτά που αναφέρονται στο σχετικό διαγωνισμό διαπιστώνεται και για την παραλαβή οκτώ αναισθησιολογικών μηχανημάτων.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Αφορά την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου αξίας 923.000 ευρώ το 2003. Η σύμβαση ήταν υπέρ των συμφερόντων της Siemens, καθώς η κατακύρωση αναφερόταν μόνο στο κόστος αγοράς του μηχανημάτων και δεν λάμβανε υπόψη το κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Επίσης για την προμήθεια ανταλλακτικών, αλλά και εργασιών συντήρησης των μηχανημάτων καταβλήθηκαν από το 2004-2009 συνολικά ποσά 700.500 ευρώ. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι οι συμβάσεις έγιναν με απευθείας ανάθεση και με το ύψος της δαπάνης να ορίζεται από τον προμηθευτή.