Υπερτιμολόγηση από τη Siemens στη συντήρηση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και απευθείας ανάθεση διαγωνισμών διαπιστώθηκε, ύστερα από έλεγχο των συμβάσεων της περιόδου 2002 – 2009 από το υπουργείο Υγείας.

Ads

Το πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές δημόσιας υγείας για τις συμβάσεις που υπέγραψαν τα νοσοκομεία της χώρας με την εταιρεία, αφορά την αγορά μηχανημάτων όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ανταλλακτικά κ.α., όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Από το πόρισμα προκύπτει ότι όλοι οι διαγωνισμοί δίνονταν με απευθείας ανάθεση και με τιμές που διαμόρφωνε αποκλειστικά η Siemens. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πόρισμα, γινόταν υπερκοστολόγηση από την εταιρεία ενώ το ίδιο συνέβαινε τόσο με τα ανταλλακτικά των συγκεκριμένων μηχανημάτων, όσο και με το σέρβις τους.

Ο αριθμός των συμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 500. Στοιχεία θα δοθούν για 164 οι οποίες σχετίζονται με τα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Ads

Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στη Siemens ΑΕ, προκάλεσε υπερτιμολογήσεις και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα συμφερότερες προσφορές.

Γενική διαπίστωση είναι ότι οι εν λόγω συμβάσεις με απευθείας ανάθεση συνιστούν έλλειμμα ανταγωνισμού και και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens 164 συμβάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, «η Siemens “έπαιζε” μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε, ή μείωνε, τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις».

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους κ.λπ.

Οι Επιθεωρητές Υγείας καταλήγουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγμάτευσεις, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.