Στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης συνεχίστηκε η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση  μετά τη δήλωση του Μάκη Βορίδη σχετικά με την πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου που θα άρει τους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.

Ads

«Μετά την τοποθέτηση της κ. Τζάκρη με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στον ήδη ψηφισθέντα νόμο» δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοινώνοντας ότι «με ένα άρθρο και ένα νόμο» η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση όλων των περιορισμών.

Απαντώντας στον Μάκη Βορίδη ο αν. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, έκανε λόγο για«πυροτέχνημα», κατηγορώντας τον Μ. Βορίδη για διαστρέβλωση των δηλώσεων της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα, «Εθνικός Κήρυξ». Ο κ. Χατζηγιαννάκης σημείωσε ότι η συνάδελφός του επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που συγκέντρωσε 288 ψήφους και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται στην πρότασή της ενόψει της συζήτησης της τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε ξανά τον λόγο, προχωρώντας σε μερική ανάγνωση των δηλώσεων της Θεοδώρας Τζάκρη.

Ads

«Αν θέλετε να υπαναχωρήσετε από την καθαρή θέση της κ. Τζάκρη, είναι δικαίωμά σας. Αλλά προσέξτε, δεν γίνονται όλα μαζί. Και όταν μιλάμε στην εφημερίδα των αποδήμων να λέμε ότι εμείς θέλουμε να καταργήσουμε τους περιορισμούς, αλλά όταν ερχόμαστε στο Κοινοβούλιο να λέμε ότι θα τους καταργήσουμε υπό τον όρο…» αντέτεινε και στη συνέχεια παρέθεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω ζήτημα.

Παίρνοντας τον λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος επιτέθηκε στον Μάκη Βορίδη αναφέροντας: «Έσφιξαν τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μία φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να διχάσετε την ομογένεια;». Προέτρεψε τον Μ. Βορίδη να διαβάσει όλη τη συνέντευξη της Θ. Τζάκρη, διαπιστώνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα για «να μη συζητάμε τη μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου». «Διότι δεν θέλετε να συζητάμε το άνοιγμα των σχολείων με 25 παιδιά στην τάξη. Γιατί δεν θέλετε να συζητάμε για τους 800 διασωληνωμένους και ότι ο πρωθυπουργός πήγε προχθές να επιθεωρήσει λεωφορεία και σήμερα τα λεωφορεία ήταν στα αμαξοστάσια. Θέλετε να κάνετε έναν τεχνητό διχασμό» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ συνέκρινε τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη με την επιχειρηματολογία του κ. Χατζηγιαννάκη, ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Περιέγραψε την πρόταση που είχε διατυπώσει το ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «δικαίωση» του κόμματός της.

Ο Μανώλης Συντυχάκη, εκ μέρους του ΚΚΕ, τάχθηκε αναφανδόν κατά της πρόθεσης για τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και διερωτήθηκε αν η κ. Τζάκρη είναι «λαγός» της ΝΔ. «Εκτός κι αν υπάρχον κι άλλου τύπου συνεννοήσεις μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη…» πρόσθεσε με νόημα και μίλησε για «άθλια μεθόδευση» της κυβέρνησης.