Ενώ η συζήτηση για πρόωρες εκλογές παραμένει ανοιχτή, καθώς παρότι επισήμως διαψεύδεται από την κυβέρνηση, στελέχη του κόμματος δίνουν το στίγμα των σχετικών εισηγήσεων και δημοσιολογούντες προσθέτουν επιχειρήματα, το σενάριο ενός ριζικού ανασχηματισμού φαίνεται πως έκλεισε.

Ads

Σύμφωνα και με το in.gr, αν για το στήσιμο καλπών είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει και κανείς και η κυβέρνηση το διαψεύδει σε όλους τους τόνους, στην περίπτωση του ανασχηματισμού η απόφαση έχει ληφθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς τα τέλη Ιουνίου, κι αφού ολοκληρωθούν οι φάσεις της μετάβασης στη νέα κανονικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε νέο κυβερνητικό σχήμα, από το οποίο θα λείπουν πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί που θα δουν την πόρτα της εξόδου είτε γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς είτε γιατί θα πρέπει να δοκιμαστούν τα νέα πρόσωπα. Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε ότι έχουν αξιολογηθεί όλοι, με βάση τα περίφημα excel προόδου του κάθε υπουργείου που συγκέντρωνε ο Ακης Σκέρτσος κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του in.gr, το «πνεύμα» του ανασχηματισμού και η ανάλογη επιλογή προσώπων θα εξαρτηθεί από το αν ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες.

Ads

Αν για παράδειγμα ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός, τότε θα επιλεγούν πολιτικά πρόσωπα για να «τρέξουν» το πρόγραμμα και να αντέξουν τις συγκρούσεις και το πολωτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί. Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να μη στήσει κάλπες τότε το κυβερνητικό σχήμα θα χαρακτηριστεί από αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες.

Μάλιστα, η επιλογή ενός τέτοιου σχήματος, έκανε «πρόβα» στην προχθεσινή παρουσίαση του σχεδίου εξόδου από το lockdown, όπου το σχέδιο «Γέφυρα Ασφάλειας» δεν παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς αλλά από έξι υφυπουργούς – τεχνοκράτες (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, υφυπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης).

Επιλέγοντας το «μοντέλο» των ειδικών και των τεχνοκρατών, κατά το επιτυχημένο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «μοντέλο Τσιόδρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να απαντήσει στη σύγκρουση για την επόμενη μέρα στην οικονομία και την κοινωνία, με «ειδικούς» που ξέρουν και θα διαχειριστούν τη μετάβαση, όπως και την πανδημία.