Η σημειολογία στην πολιτική γράφει ενίοτε ενδιαφέροντα σενάρια και εγγράφει επίσης ενδιαφέρουσες υποθήκες. Δοθείσης δε της υψηλής αξίας που σταθερά αποδίδει η παρούσα κυβέρνηση και στην σημειολογία και στην επικοινωνία, η εικόνα από την χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου εξόδου από το lockdown μπορεί και να εγγράφει υποθήκες – όχι μακρινών – πολιτικών εξελίξεων.

Ads

Το σχέδιο «Γέφυρα Ασφάλειας» δεν παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και από το συμβατικό πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Αντ’ αυτών επιστρατεύτηκαν έξι υφυπουργοί – τεχνοκράτες: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Είναι οι ίδιοι υφυπουργοί – εξωκοινοβουλευτικοί οι περισσότεροι – που επελέγησαν προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τοποθετήθηκαν σε κομβικά υπουργεία προκειμένου για να δρομολογήσουν, μεταξύ άλλων, το μοντέλο του «επιτελικού κράτους» και για να δώσουν το νέο στίγμα του «πολιτικού management».

Απών από την χθεσινή παρουσίαση ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος φέρεται ελεγχόμενος για επικοινωνιακά και πολιτικά ολισθήματα μεσούσης της πανδημίας. Αντ’ αυτού είδαμε την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη.

Ads

Σε πρώτη ανάγνωση η εικόνα αυτή διαβάστηκε, από αρκετούς εντός και εκτός ΝΔ, και ως πρόβα ανασχηματισμού: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά στην δεύτερη φάση του «μοντέλου Τσιόδρα» – οι ειδικοί και όχι οι πολιτικοί διαχειρίστηκαν την πρώτη φάση της πανδημίας, οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες θα διαχειριστούν και την μετάβαση στην επόμενη μέρα. Και μαζί, περνά ενδεχομένως και το μήνυμα του προφίλ της νέας κυβέρνησής του που, πιθανώς, δεν θα αργήσει να σχηματιστεί.

Σε δεύτερο χρόνο, κάποιοι βλέπουν μήνυμα και προς την παλαιά πολιτική φρουρά της ΝΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παγιωμένες ισορροπίες, ομάδες και πόλους ισχύος. Και, οι πιο… καχύποπτοι παρατηρητές εντός και εκτός κόμματος, βλέπουν και την εικόνα μιας νέας εκλογικής «εμπροσθοφυλακής», μαζί με κάλπες έως το φθινόπωρο.

Κοινώς, η εκτίμηση που ενισχύεται έντονα το τελευταίο διάστημα σε στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δελεάζεται από την προοπτική να κεφαλαιοποιήσει άμεσα τον δημοσκοπικό «αέρα» που του έδωσε η πανδημία και να πάει σε εκλογές έως τις αρχές του φθινοπώρου. Με στόχο την πλήρη κυριαρχία του τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στο κόμμα του.

Πρόκειται για εγχείρημα φιλόδοξο και αρκούντως επικίνδυνο. Δείχνει όμως ανοιχτό, όπως και τα σενάρια για κάλπες είτε τον Ιούλιο, είτε τον Σεπτέμβριο – σενάρια, τα οποία συζητούνται εντόνως τα τελευταία 24ωρα τόσο σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα το έθεσε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης: «Μήπως η κυβέρνηση», είπε, «θέλει να κρύψει τα όσα πρόκειται να κάνει στον τομέα της οικονομίας, και θέλει τώρα, που κυριαρχεί ο φόβος της πανδημίας και η ανασφάλεια, να κρυφτεί μέσα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;».

Από την ΝΔ, μια οπτική και μια ισχυρή τάση έδωσε ο βουλευτής Κώστας Κυρανάκης: «Ξέρω», είπε, «ότι δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου… Αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή, φυσικά και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τη ζητήσει».

Στην πραγματικότητα ο κ. Κυρανάκης έδωσε το μισό από το σκεπτικό όσων εισηγούνται άμεσες εκλογές. Το υπόλοιπο μισό λέει πως η πανδημία αποτελεί την ευκαιρία αφ’ ενός για να «καεί» άμεσα η απλή αναλογική και, αφετέρου, να υποστεί καίριο πλήγμα με μια ακόμη εκλογική ήττα ο Αλέξης Τσίπρας. Για την ιστορία, δε, οι χρόνοι που προτείνονται είναι είτε ο Ιούλιος αμέσως μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε ο Σεπτέμβριος πριν φανεί πλήρως το βάθος της οικονομικής κρίσης.

Η άλλη πλευρά της ιστορίας, ήτοι η άποψη των πιο προβληματισμένων στελεχών της ΝΔ, λέει ότι το ίδιο σενάριο μπορεί να ανοίξει ανεπιστρεπτί την πυριτιδαποθήκη. Είτε γιατί μπορεί να αυτό – εκραγεί πολιτικά εν μέσω μιας πανδημίας με απρόβλεπτη εξέλιξη, είτε γιατί οι διπλές κάλπες τώρα μπορεί να εκτινάξουν μια προδιαγεγραμμένη ύφεση σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, είτε και για τα δύο μαζί.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να μην έχει πάρει οριστικές αποφάσεις – φαίνεται, όμως, και πως θέλει να κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Εάν κάνει ωστόσο το τελικό βήμα, το ρίσκο μπορεί και να αποδειχθεί ιστορικό…