Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους εμφανίζονται οι ναυτεργάτες, παρά την επιστράτευση των πληρωμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση, με ισχύ από τις 06.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η επίδοση των φύλλων πορείας ξεκίνησε άμεσα, ωστόσο οι απεργοί αρνούνται να τα παραλάβουν. Παράλληλα η ΠΝΟ αποφάσισε άρση της απεργίας στα περιφερειακά λιμάνια, ώστε όλοι οι ναυτεργάτες να συγκεντρωθούν στον Πειραιά. Παναττική και πανπειραϊκή απεργία προκήρυξαν για αύριο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό κέντρο Πειραιά αντίστοιχα σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Ads

 
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που έγινε σε πλοίο στον Πειραιά, αποφασίστηκε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας οι ναυτεργάτες, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ ζητήθηκε από τα πληρώματα να βγουν έξω από τα πλοία. Οι ναυτικοί κλήθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων προφανώς για να εμποδίσουν τον απόπλου.

«Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και τον λαό σε μεγάλη περιπέτεια με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει στις δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8. «Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών και των δεδουλευμένων ο κ. Νταλακογιώργος δήλωσε ότι αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα».

image

Ads

«Η απεργία συνεχίζεται κόντρα στην πολιτική επιστράτευση. Όλοι στους καταπέλτες, όλοι οι ναυτεργάτες έξω από τα καράβια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου. 

 

Η ΠΝΟ αποφάσισε επιπλέον την άρση της απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης για όλα τα περιφερειακά λιμάνια πλην της Αττικής, όπου επικεντρώνουν πλέον τον αγώνα τους, προκειμένου να προσέλθουν οι ναυτικοί της περιφέρειας.
 
Οι απεργοί της ΠΝΟ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλους κλάδους εργαζομένων που τους συμπαραστέκονται πραγματοποίησαν συγκέντρωση από τις 18.00 στην προβλήτα απέναντι από τον Αγ.Διονύσιο, στο λιμάνι του Πειραιά. Στο σημείο βρέθηκαν και επιστρατευμένοι εργαζόμενοι του μετρό. 

image

image

Απεργιακό μέτωπο υπέρ των ναυτεργατών
 
Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία για αύριο, Τετάρτη, προκήρυξε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της η ΓΣΕΕ «ως έκφραση έντονης διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κυβερνητικής και αντιδημοκρατικής απόφασης για την επιστράτευση των ναυτεργατών της ΠΝΟ». Ακολούθησε και η προκήρυξη παναττικής στάσης και από την ΑΔΕΔΥ. Σε πανπειραϊκή απεργία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. 
 
«Αντί η κυβέρνηση  και ο Υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και  τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα των επιστρατεύσεων και να εγκαταλείψει  τις αδιάλλακτες συμπεριφορές σεβόμενη τα βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων».

H ΑΔΕΔΥ «καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που καταφεύγει σε αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή». 
 
Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί  στις 10:30 πμ στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Στάση εργασίας 12:00 – 16:00 σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη

Στο λιμάνι Λαφαζάνης και Καμμένος

Η κυβέρνηση μετατρέπει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν αποφάσισε καμία επίταξη γιατί, όπως είπε, δεν μπορούν να επιταχθούν άνθρωποι αλλά αποφάσισε επιστράτευση. «Με εργαζόμενους, όμως, στο χακί, η δημοκρατία είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης τονίζοντας πως με αυτή την τακτική δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία.
 
image

Την αλληλεγγύη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στους ναυτεργάτες, εξέφρασε και ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωσή τους στον Πειραιά.
 
«Η τρόικα αποτελεί την ταφόπλακα στην ελληνική ναυτιλία, στην ακτοπλοΐα αλλά και στη ζωή των νησιών», δήλωσε και τόνισε επίσης ότι «οι αγρότες είναι δίπλα στα λιμάνια και στους ναυτικούς, οι ναυτικοί είναι δίπλα στα μπλόκα και όλοι Έλληνες είναι απέναντι την ξενόφερτη τρόικα».
 
Η επιστράτευση

Την επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την κίνηση της ΠΝΟ να κηρύξει νέα 48ωρη απεργία, από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης ως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής. Η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 06.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ η επίδοση των φύλλων επίταξης ξεκινά άμεσα. 

«Όπως γνωρίζεται η ΠΝΟ αποφάσισε σήμερα με οριακή πλειοψηφία την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή. Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έντιμα και κακόπιστα προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Κάναμε εξαντλητικό πολυήμερο διάλογο» τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. 

«Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ όπου η πλειοψηφία ήταν οριακή δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο να συνεχιστεί ο διάλογος. Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων και με εξουσιοδότησε για την επίταξη» υπογράμμισε ο Κ.Μουσουρούλης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Αντιδράσεις

Ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την επιστράτευση, με αφορμή τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση διολίσθησε για μια ακόμα φορά στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και επιστράτευσε μετά τους εργαζόμενους στα Μέσα Συγκοινωνίας και τους ναυτεργάτες απεργούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους ναυτεργάτες.

ΚΚΕ για την επιστράτευση των ναυτεργατών: «Η καταστολή πρέπει να αποτύχει»