Σε σημαντικό σταυροδρόμι βρίσκεται το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας καθώς μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να εφαρμοστούν σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Khan ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα.
Ads
«Έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετούς σημαντικούς τομείς ωστόσο για να αρχίσει εκ νέου η ανάπτυξη χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των υπηρεσιών, του εμπορίου και των επαγγελμάτων, ο εξορθολογισμός των κρατικών εταιρειών και η βελτίωση του κλίματος για επιχειρήσεις και επενδύσεις», σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να διατηρήσει το momentum των μεταρρυθμίσεων, οι επενδυτές θα καταλάβουν την αποφασιστικότητα της χώρας να αλλάξει και η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί. «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει», υπογράμμισε ο Strauss-Khan.
Επανέλαβε επίσης ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα οργανισμός θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίου ώστε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο αποπληρωμής στη χώρα.
Τέλος, αναφέρεται στις «άριστες» σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε έγκαιρα την επερχόμενη κρίση, ενώ χαρακτηρίζει «μέρος κάθε υγιούς δημοκρατίας» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
FT: Τα δυσβάσταχτα χρέη του ευρώ και ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Αναφερόμενοι στις υποχρεώσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης το 2011, οι Financial Times αναφέρουν ότι τα χρέη που πρέπει να επαναχρηματοδοτηθούν ή να εξοφληθούν ανέρχονται συνολικά σε 560 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία από την ιταλική τράπεζα UniCredit που επικαλείται η εφημερίδα, το χρέος αυτό είναι κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το 2010 και το υψηλότερο από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 1999.
Οι Financial Times σχολιάζουν επίσης ότι αυτές οι πιέσεις προς την ευρωζώνη το 2011 οδηγούν πολλούς επενδυτές στο να πιστεύουν ότι η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να αναζητήσει κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης ότι θα μπορούσαν να ανανεωθούν οι φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στην Ισπανία.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι σύμφωνα με την αγορά ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου, η χώρα έχει μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα να προβεί σε κάποιου είδους πτώχευση.
Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία με πιθανότητες πάνω από 30%, προσθέτει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι ο φόβος πτώχευσης της περιφέρειας αποτρέπει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από την αγορά ομολόγων των χωρών αυτών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >