Έφτασε σήμερα στην Αθήνα ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ξεκίνησε ήδη τις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία. «Οι πλουσιότερες κοινωνικές ομάδες πρέπει να πληρώσουν περισσότερο», απάντησε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους, όταν ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως «η κρίση πλήττει ιδιαίτερα τους αδύναμους». Ακολουθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προς τη Βουλή διοργανώνουν το απόγευμα της Τρίτης κοινωνικοί φορείς, με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

Ads

Ο Γάλλος διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ολοκληρώσει τη σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα με ομιλία ενώπιον Επιτροπής της Βουλής και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ανεπιθύμητους στη χώρα μας χαρακτηρίζει το Δίκτυο Συνδικαλιστών ριζοσπαστικής Αριστεράς τον Ντομινίκ Στρος-καν και την τρόικα, ενώ το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα αρνείται να παραστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή όπου αναμένεται να μιλήσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Επιτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, ο οποίος φθάνει και αυτός στην Αθήνα την Πέμπτη.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται στις 17.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος από το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αίτημα την «ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών». Επίσης, στις 19.00 διοργανώνεται συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Ads

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διά του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή, υποστηρίζει ότι οι κρίσιμες διεθνείς επαφές που έχει ο πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και τους κ.κ. Στρος-καν και Ρεν, έχουν ως στόχο να εμπεδώσουν «το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας».

Ο κ. Πεταλωτής Σημείωσε ακόμη ότι η αναγνώριση θα γίνει ακόμα εντονότερη το αμέσως επόμενο διάστημα «που θα προχωρήσουν με γοργό ρυθμό οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» και υπογράμμισε ότι σκοπός είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων, «ώστε να βγούμε από την κρίση αλλά και να βγούμε με μεγάλες αλλαγές για τη χώρα».

Τον Ιανουάριο η απόφαση για την ελληνική επιμήκυνση

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης της τρόικας των δανειστών. Πρώτα θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και στη συνέχεια να ψηφισθεί από τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης.

Το θέμα της Ελλάδας δεν εξετάσθηκε εκτενώς χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, καθώς μεγάλο βάρος δόθηκε στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής (16-17 Δεκεμβρίου), στις προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αλλά και στην χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ιρλανδία.

Οι όροι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης συζητούνται σε επίπεδο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη στα μέσα τις επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, στο επίκεντρο των σύντομων συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του, τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Όπως επισημαίνει ο σημερινός Τύπος, διαφαίνεται πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τοµέα των ∆ΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τοµέα της Υγείας, της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο Τύπος αναφέρουν ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερµανία, αντιδρούν έντονα στην άνευ όρων παράταση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού δανείου και ζητούν να υπάρξουν συγκεκριµένες δεσµεύσεις από πλευράς Ελλάδας, προκειµένου να δώσουν το πράσινο φως γιατην επιµήκυνση.

Αυτή την περίοδο εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με το επιτόκιο δανεισμού και με το εάν η συγκεκριμένη διευκόλυνση θα περιλαμβάνει και τα 38 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα μας το 2010, ήτοι το σύνολο του ποσού των 110 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος από τον μηχανισμό στήριξης είναι περίπου 4% κυμαινόμενο και 5,5% σταθερό. Με την εναρμόνιση της Ελλάδος με τους όρους δανεισμού της Ιρλανδίας, το σταθερό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 5,8% και το κυμαινόμενο θα αυξηθεί κοντά στο 4,5%.

Διαβάστε επίσης:
Μπαρόζο: «Χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις»