«Κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι καλή κυβέρνηση για τη χωρά», απάντησε το 48% των ερωτηθέντων στο πολιτικό Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issue, για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Παράλληλα η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζει πτώση.

Ads

Συγκεκριμένα πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει το 58% των θετικών εκτιμήσεων και το 40% των αρνητικών. Δεύτερος έρχεται ο ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει το 39% των θετικών εκτιμήσεων και το 57% των αρνητικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ είναι 34% και 63%, του ΣΥΡΙΖΑ 30% και 66% και του ΚΚΕ 29% και 68%.

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το αντίστοιχο Βαρόμετρο του Φεβρουαρίου, στη δημοτικότητα των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει επτά ποσοστιαίες μονάδες, η ΝΔ εννέα, το ΚΚΕ έχει κερδίσει τρεις μονάδες, ενώ από δύο έχουν χάσει ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ερώτηση για το ποιό από τα δύο κόμματα είναι καλύτερη κυβέρνηση, το 48% απαντάει κανένα, το 38% απαντά πως καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ και μόλις το 6% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία.

Ads

Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 18% της ΝΔ απαντούν «ναι». Αντίστοιχα το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Στην πρόθεση ψήφου το 47,5% απαντά ΠΑΣΟΚ, το 30,5% ΝΔ, το 7,5% ΚΚΕ, το 6% ΛΑΟΣ και το 5% ΣΥΡΙΖΑ. Αποχή επιλέγει το 23% των ερωτηθέντων, σημειώνοντας αύξηση από τον Φεβρουάριο έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Επιμέρους, από όσους επιλέγουν λευκό ή αποχή, το 20% προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το 17% από το ΠΑΣΟΚ, 17% από το ΚΚΕ και 3% από το ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ. Το 53% των ψηφοφόρων είτε επέλεγε ήδη λευκό ή αποχή, είτε δε θέλησε να δώσει απάντηση.

Για σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες (ποσοστό 49%) επιλέγει το Γιώργο Παπανδρέου για καταλληλότερο πρωθυπουργό. Τον Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό το 19%. Κανένας από τους δύο, απαντά το 22%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, συγκριτικά, με τα ποσοστά του Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζει πτώση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς 13 ποσοστιαίες μονάδες. Ο προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δύο μονάδες πτώση, η Αλέκα Παπαρήγα έχει ανέβει κατά μία μονάδα, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έχει κάποια μεταβολή.

Ειδικότερα, πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 66% θετικές ψήφους και 30% αρνητικές. Το 55% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά και το 37% αρνητική. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λαμβάνει το 46% των θετικών εκτιμήσεων και το 48% των αρνητικών. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 35% των θετικών εκτιμήσεων και το 59% των αρνητικών. Τέλος, το 30% κρίνει θετικά την Αλέκα Παπαρήγα και το 64% την κρίνει αρνητικά.

Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη το διάστημα 3-8 Μαρτίου, είχε πανελλαδική εμβέλεια και το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.006 άτομα.