Εκτενέστατη αναφορά σε ό,τι έχει να κάνει με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, πραγματοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ads

Αφού παρέθεσε τα στοιχεία βάσει των οποίων η Επιτροπή εισηγήθηκε τον εμβολιασμό των ιαθέντων με μία, μόνο, δόση του εμβολίου, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μία μελέτη «που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες» από το Ηνωμένο Βασίλειο, και η οποία περιέλαβε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, περισσότερα από 12 χιλ. άτομα, τα οποία εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer / BioNTech.

«Τα αποτελέσματα έδωσαν μεγάλη χαρά στον Υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου», επεσήμανε, καθώς η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι τα εμβόλια αυτά, «δίνουν προστασία, το μεν της Pfizer της τάξης του 86%, το δε της AstraZeneca μεταξύ του 60 – 66%, έναντι των μεταλλάξεων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αγγλία, την παλιά βρετανική μετάλλαξη του Κεντ, και την ινδική, που απασχολεί ιδιαίτερα τη Βρετανία και όλο τον κόσμο», καθώς «θα μπορούσε να απειλήσει το επίτευγμα» που έχει οικοδομήσει η χώρα, σημειώνοντας υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της με τα σκευάσματα αυτά.

Συνεπώς, απομακρύνεται η συζήτηση για ανατροπή των σχεδιασμών χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στο Ην. Βασίλειο, επεσήμανε.

Ads

«Δύο δόσεις εμβολίων και παράλληλη τήρηση των μέτρων» προστασίας είναι το μήνυμα που προκύπτει από τα παραπάνω, «για την επιτυχία ενός εμβολιαστικού προγράμματος», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ερχόμενη στα καθ’ ημάς, και με αφορμή τα ευρήματα για τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, για τα σκευάσματα δύο δόσεων, η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε: «Είναι αλήθεια πως ορισμένα άτομα ταλαιπωρήθηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου. Έχουν τις συνήθεις παρενέργειες ή μία αυξημένη ευαισθησία, και ακυρώνουν τη 2η δόση». Όμως «το τίμημα να μείνουν με μία δόση του εμβολίου είναι σημαντικό», προειδοποίησε.

Αναφερθείσα στις μελέτες που τρέχουν «με την ανάμιξη δύο διαφορετικών εμβολίων», με την «τεχνική του «mix’n’match», την οποία θα απαντήσουμε στο μέλλον περισσότερο, όταν υπάρξουν σχετικά επιστημονικά δεδομένα, όπως εκτίμησε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως ο ισχύων κανόνας παραμένει ο γνωστός:

«Με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις». «Είναι πιο αποδεδειγμένο και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας» στην περίπτωση αυτή, εξήγησε.
Αλλαγή του εμβολίου δεύτερης δόσης, διευκρίνισε, συστήνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η εμφάνιση σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης στο σκεύασμα της πρώτης δόσης ή στην εμφάνιση της σπάνιας θρομβοεμβολικής νόσου, πάλι με το εμβόλιο της πρώτης δόσης.

Κατα τ ‘άλλα «παραμένουμε σε δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, αυτό είναι το σωστό σχήμα που πρέπει ν ‘ακολουθούμε», κατέληξε η καθηγήτρια.