Ιστορικά υψηλά άγγιξε σήμερα το κόστος ασφάλισης ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), ενώ άνοδο σημείωσε και το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Ads

Τα CDS των πενταετών ομολόγων αναρριχήθηκαν σήμερα στις 958 μονάδες βάσης από 934 μονάδες βάσης που έκλεισαν χθες στη Νέα Υόρκη, την ίδια στιγμή που άνοδο σημείωσαν και τα CDS των ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ ανοδικά κινείται και το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, το οποίο στις 11:30 ώρα Ελλάδος διαμορφωνόταν στις 803 μονάδες βάσης από 792 μονάδες βάσης χθες.

Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.468,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,71%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 85,753 εκατ. ευρώ.

Ads

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling).

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, μιλώντας στο συνέδριο του Bloomberg, τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι το πακέτο στήριξης που έλαβε η χώρα δίνει την πολυτέλεια να μην ασχολείται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της χωρίς βοήθεια, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να στηρίξουν τη χώρα στο απίθανο ενδεχόμενο που κάτι πάει στραβά. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα έτσι και κάτι πάει στραβά» υπογράμμισε ο Luc Frieden.