Με αύρες και χημικά αντιμετώπισαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που κάλεσαν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛ και πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακόψουν τη μαζική πορεία και δημιούργησαν κλοιό που δεν άφηνε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τη Βουλή, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αντιδράσουν και να ζητήσουν την αποχώρηση των ΜΑΤ. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και χρήση της αύρας, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό των διαδηλωτών από την αστυνομία.

Οι εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων αντιδρούν κατά του τρόπου που έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας να γίνει η διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και της απόφασης της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να καταθέσει αγωγές κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί, μετά την δικαστική απόφαση που απαγόρευε την αποχή ή απεργία από τις αξιολογήσεις με ανακοίνωση τους τόνισαν ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση καταφεύγει για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο». Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό που έγραφε «Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει, ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά», ενώ κυρίαρχο σύνθημα που ακουγόταν είναι «Δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Πυρά από την αντιπολίτευση: «Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση επιλέγει τον αυταρχισμό»

Καταγγέλλοντας την καταστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «βίαιη επίθεση των ΜΑΤ απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση» και κατηγορεί την κυβερνητική πολιτκή ότι «οξύνει τις ανισότητες και αδυνατεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια».

«Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση από την μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών στην πολιτική της επιλέγει τον αυταρχισμό. Τελευταία κίνηση η βίαιη επίθεση των ΜΑΤ απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση. Η κυβερνητική πολιτική οξύνει τις ανισότητες και αδυνατεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε και το ΚΚΕ, προειδοποιώντας ότι ο «κόσμος της εκπαίδευσης δεν θα “κάτσει στ’ αυγά του”». «Το χτύπημα της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών δείχνει πώς εννοεί η κυβέρνηση και το υπουργείο “Παιδείας” τη στήριξη, όσων διδάσκουν τα παιδιά του λαού. Είναι το ίδιο υπουργείο που κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε φασιστικές εγκληματικές ομάδες και σε όσους αγωνίζονται, επιβεβαιώνοντας ότι οι θεωρίες περί άκρων έχουν στο στόχαστρο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν θα “κάτσει στ’ αυγά του”. Θα αντιπαλέψει τη μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και θα διδάξει την αλήθεια και την αγωνιστική στάση ζωής στους μαθητές», τονίζει το ΚΚΕ. 

image

image

Βίντεο και φωτογραφίες: Γιώργος Παναγάκης

image

image

image

image

image

image