H κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει τη χώρα με ακραία φαινόμενα σε όλη την επικράτεια, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως στην Εύβοια. 

Ads

Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ από το πρωί της Πέμπτης έκαναν την εμφάνισή τους και στην πρωτεύουσα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κακοκαιρία θα ενταθεί από το μεσημέρι.

Στην Αττική, και μάλιστα πριν από την κορύφωση της κακοκαιρίας, έχουν προκληθεί σοβαράτατα προβλήματα, καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες η πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες, κυρίως σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη και Κηφισια. Σε αρκετές περιπτώσεις άτομα εγκλωβίστηκαν από τους χειμάρρους. Κεντρικοί δρόμοι, όπως η Πειραιώς και η Λεωφόρος Ποσειδώνος, έκλεισαν λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού, ενώ υπήρξαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές. 

Οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται από διάφορες περιοχές, αποκαλύπτουν όσα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου κατά τη διάρκεια της πρωινής βροχόπτωσης. Χαρακτηριστικές εικόνες της χαοτικής κατάστασης που επικράτησε στην Αττική ήταν αυτές από το πλημμυρισμένο σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφια, όπου οι μαθητές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια αυτοσχέδια «γέφυρα» με θρανία για να απεγκλωβιστούν, αλλά και από τα πλημμυρισμένα πανεπιστήμια. Μετά τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως την Παρασκευή όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.  

Ads

Σημειώνεται πως νωρίτερα αποφασίστηκε και η προληπτική εκκένωση χωριών στη Βόρεια Εύβοια, όπου απομακρύνθηκαν 45 άνθρωποι από τα σπίτια τους χθες το βράδυ (13-10-2021) στον Κοτσικιά, την Αγία Άννα και το Αχλάδι.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να φθίνουν στην ελληνική επικράτεια από την Παρασκευή το απόγευμα, ωστόσο θα επηρεαστούν σημαντικά και τα Δωδεκάνησα, πριν το βαρομέτρικο περάσει στα τουρκικά παράλια.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος» θα είναι τα παρακάτω:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
  • Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
  • Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Ειδικότερα για την Πέμπτη, σύμφωνα με το meteo.gr, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 9 έως 13, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 13 έως 19, στην Πελοπόννησο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 23, στις Κυκλάδες από 13 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

image

image

Το κύμα κακοκαιρίας live:

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Παρασκευή 15/10

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 16/10

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά μέχρι νωρίς το απόγευμα, θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Κυριακή 17/10

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

Δευτέρα 18/10-2021 και Τρίτη 19/10

Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.