Με μια αυτοσχέδια «γέφυρα» από θρανία απεγκλωβίστηκαν μαθητές σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια από το πλημμυρισμένο σχολείο τους, την ώρα που η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Αττική.

Ads

Εικόνες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τις προσπάθειες των μαθητών και των καθητητών να απομακρυνθούν από το σχολικό συγκρότημα στην γωνία Εφέσσου και Νικολάου Τρυπιά. Στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται το 2ο Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Οι μαθητές πατούν πάνω σε θρανία προσπαθώντας να διαφύγουν, ενώ κάποιοι ενήλικες βοηθούν τα παιδιά, όπως φαίνεται στο βίντεο.

«Το νερό στο προαύλιο είχε φτάσει τους 30-40 πόντους. Αν δεν κάναμε κάτι άμεσα, το νερό θα έμπαινε μέσα στο κοντέινερ», ανέφερε στο GRTimes εκπαιδευτικός του σχολείου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές πέρασαν καθηγητές και μαθητές, μέχρι να απομακρυνθούν όλοι με ασφάλεια.

Ads

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το προαύλιο του σχολείου είχε πλημμυρίσει, καθώς είχαν συσσωρευτεί φύλλα και απορρίμματα, ενώ το επικλινές έδαφος βοήθησε στη συσσώρευση των υδάτων. «Η μόνη διέξοδος διαφυγής ήταν μία πλαϊνή πόρτα. Δυνατότητα να προσεγγίσουμε στην κεντρική πόρτα δεν υπήρχε, καθώς θα έπρεπε να περάσουμε μέσα από τα νερά που είχαν φτάσει σε ύψος τους 40 πόντους» σημείωσε. «Έτσι οι καθηγητές δημιουργήσαμε τη γέφυρα με τα θρανία για να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τους μαθητές με ασφάλεια» τόνισε.

Επίσης, βίντεο του newsit.gr δείχνει έναν εκπαιδευτικό, στο νηπιαγωγείο, το οποίο έχει πλημμυρίσει, να κρατά στα χέρια ένα νήπιο, απομακρύνοντάς το από το σχολείο.

Νίκος Φίλης: Ανάγκη για νέο πρόγραμμα σχολικής στέγης

«Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκίνησε! Θα κατορθώσουν να οδηγήσουν με επιτυχία τους μαθητές πάνω στην τεχνητή γέφυρα από θρανία;» σχολιάζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Φίλης αναφορικά με τις εικόνες ντροπής στο πλημμυρισμένο σχολείο της Ν. Φιλαδέλφειας, προσθέτοντας ότι «για αυτό λέμε ότι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ξεκινά από τις υποδομές και τις συνθήκες που γίνεται το μάθημα. Για αυτό λέμε ότι εν μέσω πανδημίας και κλειστών σχολείων προτεραιότητα έχει η στήριξη των εκπαιδευτικών και η κάλυψη των τεράστιων μαθησιακών κενών που δημιουργήθηκαν, κι όχι η επιβολή μιας ψευδούς και τιμωρητικής γραφειοκρατικής διαδικασίας, που θα στιγματίσει εκπαιδευτικούς και θα χωρίσει τα σχολεία σε διαφορετικές ταχύτητες».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «την ίδια στιγμή δίνονται χρήματα για υπερεξοπλισμούς, χαρίζονται δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις και διατίθενται από το Ταμείο Ανάπτυξης ελάχιστα χρήματα για Παιδεία και Υγεία, ενώ το πραγματικά επείγον είναι να αξιοποιηθεί (το Ταμείο) για ένα νέο πρόγραμμα σχολικής στέγης και φοιτητικών εστιών. Αλλά αυτό θέλει πολιτικές αποφάσεις και όραμα στον αντίποδα της σημερινής κυβέρνησης».

Αντιδράσεις

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρονται τόσο στο ζήτημα της αξιολόγησης, την ώρα που οι υποδομές στα σχολεία είναι ακατάληλλες, όσο και στην ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.