Στη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρυθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να «κλειδώσουν» οι ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, καθώς διαπιστώθηκαν νομικά κωλύματα στην εφαρμογή του μέτρου.
 

Ads

 
Η έγκριση του σχεδίου για την προώθηση της εργασιακής εφεδρείας σε Δημόσιο και δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς, και ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού, «δράση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011», αναβλήθηκε τελικά για την Κυριακή. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί 20 λεπτά εξηγούσε στους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, ενώ μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε νέα πολύωρη σύσκεψη χθες το βράδυ με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εξετάσουν ένα προς ένα τα νομικά εμπόδια που έχουν ανακύψει.
 
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οι συνταγματολόγοι Κ. Χρυσόγονος και Γ. Κατρούγκαλος εξηγούν πως η εργασιακή εφεδρεία προσκρούσει σε 5 συνταγματικά και νομικά εμπόδια:
 
– Η αρμοδιότητα επιλογής των «εφέδρων» ανήκει στο σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας και δεν μπορεί να εκχωρείται σε ιδιωτικούς φορείς.
– Δεν έχει θεσπιστεί σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων.
– Δεν έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο που θα καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο ένταξης στην εφεδρεία.
– Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οργανισμούς χωρίς πλεονάζον προσωπικό.
– Η επιλογή πρέπει να υπακούει στις συνταγματικές αρχές (ισότητα, αξιοκρατία) και στους κοινοτικούς περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις.
 
Μετά τη διαπίστωση των νομικών κενών, σύμφωνα με «Τα Νέα», η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια. Το «σκληρό» σενάριο που συζητείται έντονα στους κόλπους της κυβέρνησης περιλαμβάνει απολύσεις ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων. Ο δρόμος των απολύσεων θα ανοίξει μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ο αριθμός των 30.000 εργαζομένων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα πως θα τεθούν έως το τέλος του 2011 σε εφεδρεία, δεν καλυφθεί με κάποιο από τα άλλα σενάρια που εξετάζονται.
 
Το λιγότερο οδυνηρό σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ήταν να «πιάσουν» τον απαιτούμενο αριθμό μέσω ενός πακέτου υπαγωγής στην εφεδρεία όσων δημοσίων υπαλλήλων είτε έχουν θεμελιώσει δικαίωμα είτε βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών – δύο με τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
 
Στελέχη του Δημοσίου, ωστόσο, εκτιμούν πως δεν θα προκύψει αυτός ο αριθμός. Στην περίπτωση αυτή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο την πιθανότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενδιάμεσο σενάριο, το οποίο εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις θα περιλαμβάνει και υπαγωγή στην εφεδρεία υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά το 2000 έως σήμερα, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.