Νέο υπουργικό συμβούλιο προγραμματίστηκε για την Κυριακή, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς διαπιστώθηκαν νωμικά κωλύματα στην εφαρμογή του μέτρου.

Ads

 
Κυβερνητικοί παράγονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συνταγματικών και νομικών κωλυμάτων στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα. Τα κριτήρια της εφεδρείας δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ενώ οι περισσότεροι φορείς που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο καθεστώς δεν απέστειλαν λίστες με ονόματα υπαλλήλων, καθώς είτε δηλώνουν ότι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό είτε ότι δεν γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα τους κατατάξουν.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, το βράδυ της Τετάρτης υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρθηκε από υπουργούς ότι υπάρχουν αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν επίσης πως γίνεται πλέον λόγος για σενάρια «εφεδροποίησης» μόνο του 3% του προσωπικού των συγκοινωνιών – και όχι του 10%, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.
 
Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως «Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε. Πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς σε αυτό το πλαίσιο» και χαιρέτησε τη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα.

«Μακάρι να έδειχναν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις την ίδια υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται κανένας να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού και να αναμοχλεύει πάθη. «Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας», κατέληξε.

Ads

 
Διευκρινίσεις για την εφεδρεία ζητούν βουλευτές της αντιπολίτευσης

 
Εν τω μεταξύ, βουλευτές της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς  ζητούν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και για τις διαδικασίες μείωσης κατά 30% των οργανικών μονάδων των υπουργείων και την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων.

Οι βουλευτές κατέθεσαν αίτημα για κλήση του κ. Ρέππα σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, «ιδίως μετά την πρόσφατη απάντηση της πλειοψηφίας των 151 φορέων, ότι δεν διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό».

Το αίτημα αφορά επίσης τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γ. Βέη, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, για το πώς κρίνει η Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας προΐσταται, «τη διαδικασία επιλογής του πλεονάζοντος προσωπικού από τις διοικήσεις των φορέων, χωρίς θεσμοθετημένα, διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».