Εκτός από τους νέους φόρους και τα σκληρότερα τεκμήρια διαβίωσης που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι από το νέο έτος, θα πρέπει επιπλέον να φροντίσουν και μάλιστα άμεσα για την τακτοποίηση των αποδείξεων λιανικής οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσταλούν στην εφορεία.

Ads

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιούνται σήμερα, για να γίνονται δεκτές οι αποδείξεις, τα στοιχεία συναλλαγής θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα. Σε περίπτωση που δεν διακρίνονται τα στοιχεία των αποδείξεων, δηλαδή επωνυμία επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά, ο φορολογούμενος θα πρέπει να τα δώσει. Επιπλέον το 2011 όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου.

Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού εισοδήματος. Για παράδειγμα σε ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει αθροιστικά να φτάνουν τα 1.200 ευρώ.

Σε υπερβάλλον εισόδημα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30% ενώ για ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Ads

Οι αποδείξεις μπορούν να υποβληθούν είτε σε ηλεκτρονική φόρμα είτε σε κλειστό φάκελο ο οποίος θα παραδοθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για τον κάθε φορολογούμενο και ο οποίος θα πρέπει να φέρει το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ, τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό που αυτές αναγράφουν. Ο έλεγχος του υπουργείου θα είναι δειγματοληπτικός.

Τεκμήρια Διαβίωσης

Στον υπολογισμό του εισοδήματος θα έχουν πλέον αναβαθμισμένο ρόλο τα τεκμήρια διαβίωσης. Σε αυτά τα υπολογίζονται και τεκμήρια για χρήση ΙΧ αυτοκινήτων, ιδιωτικών σχολείων και οικιακών βοηθών και φυσικά για σκάφη και αεροσκάφη ενώ αλλαγές εισάγονται και στα τεκμήρια της κατοικίας. Ευνοϊκότερα πλέον γίνονται τα τεκμήρια για όσους έχουν κατοικία έως 80 τετραγωνικά μέτρα καθώς μειώνεται κατά 50% το ποσό ανά μέτρο που θα πληρώνουν.

Στο διαδίκτυο τα εισοδήματα φορολογούμενων

Άλλη μια σημαντική αλλαγή είναι η ανάρτηση πλέον στο διαδίκτυο των εισοδημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογούμενων που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία φοροδιαφεύγουν και κρύβουν τα εισοδήματά τους. Στα στοιχεία θα συμπεριλαμβάνονται η επωνυμία της επιχείρησης, τα στοιχεία των φορολογούμενων, το καθαρό εισόδημα εμπορικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και τον φόρο που αντιστοιχεί σε αυτό. Ωστόσο, η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν θα είναι ανοικτή αλλά ελέγξιμη και θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες καθώς και με βάση ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Για τις αποζημιώσεις απόλυσης

Σχετικά με τις αποζημιώσεις απόλυσης, διευκρινίζεται ότι το αφορολόγητο όριο των 60.000 ισχύει για τις αποζημιώσεις απόλυσης εφ’ όρου ζωής και σε περίπτωση λήψης αποζημίωσης από εργοδότη για δεύτερη φορά, θα πρέπει ο λήπτης να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση με το ποσό που είχε εισπράξει στην προηγούμενη αποζημίωση (για τις αποζημιώσεις που λαμβάνονται από 23/4/2010 και μετά).

Για τους νέους επαγγελματίες

Όσον αφορά το αφορολόγητο που δικαιούνται οι νέοι επαγγελματίες, αυτό θα είναι στο ποσό των 30.000 ανά έτος, για τρία χρόνια υπό την προϋπόθεση η έναρξη να έχει γίνει από 1/1/2010 (ατομική ή Ο.Ε.), ο επιχειρηματίας να μην έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία έναρξης και να μην έχει κατά το παρελθόν ασχοληθεί με άλλη ατομική επιχείρηση. Στις περιπτώσεις ΟΕ θα πρέπει όλοι οι εταίροι να είναι κάτω από 35 χρόνων κατά την ημερομηνία της έναρξης.