Στα προβλήματα που προκαλούνται λόγω των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων επικεντρώθηκαν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου πανεπιστημιακοί και ερευνητές, ενώ στη Θεσσαλονίκη, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ κατέθεσαν τέσσερις προτάσεις για την προσαρμογή του ιδρύματος στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι πρόεδροι των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Ν. Σταυρακάκης, των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), Γ. Τσάκνης, και των Ελλήνων Ερευνητών, Δ. Λουκάς υπογράμμισαν πως ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τελικά η χρηματοδότηση είναι 1,065 εκατ. ευρώ. «Δηλαδή, αναζητούμε τα 500 εκατομμύρια», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

«Αν το υπουργείο δεν είχε καθυστερήσει και είχε προχωρήσει με κανονικούς, αν όχι με γρηγορότερους, ρυθμούς τα ερευνητικά προγράμματα και τη χρηματοδότησης τους, ίσως κάποιοι νέοι αγανακτισμένοι θα ήταν λιγότεροι στο Σύνταγμα», τόνισαν και πρόσθεσαν πως «κάποιες χιλιάδες νέων ερευνητών επιστημόνων θα είχαν απασχόληση και θα είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, αν το υπουργείο είχε προχωρήσει κανονικά στη χρηματοδότηση της έρευνας».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης λόγος και για το γεγονός ότι δεν υπογράφονται από το υπουργείο Παιδείας οι εξελίξεις και προαγωγές του Διδακτικού Προσωπικού, «ζήτημα που παραμένει καθηλωμένο». Έκαναν λόγο για την ύπαρξη προσφυγών στη Δικαιοσύνη εναντίον της τακτικής του υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσαν ότι θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες για προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον του υπουργείου, εφόσον συνεχίσει να μην υπογράφει τις εξελίξεις και τις προαγωγές των μελών του Διδακτικού Προσωπικού.

Ads

Για το νόμο-πλαίσιο που αναφέρεται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι καθηγητές τόνισαν ότι οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή που αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν μπορεί να περάσει από θερινό τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, ασκήθηκε κριτική στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας, που έχει φέρει σε «δεινή και αδιέξοδη κατάσταση» μια σειρά από Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ με καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά αντικείμενα. Σε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, που συνεδρίασε πρόσφατα με αφορμή τις διαδικασίες εκλογών και εξελίξεων μελών ΔΕΠ σε αυτές τις Σχολές, αναφέρεται ότι οι καθηγητές συζήτησαν διεξοδικά «τη δεινή και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μια σειρά από Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ με καλλιτεχνικά γνωστικά αντικείμενα (Αρχιτεκτονικές, Καλών Τεχνών, κλπ.) εξαιτίας των συνεπειών, που έχει δημιουργήσει η επίμονη άρνηση του ΥΠΔΒΜΘ να παρατείνει και μετά τον Αύγουστο του 2010 την ισχύ των ΠΔ 123/1984 και ΠΔ 187/1996, προεδρικά διατάγματα που τους επέτρεψαν να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι τώρα» και σημειώνουν πως εξαιτίας αυτού του χειρισμού του υπουργείου Παιδείας, «μεταξύ των άλλων, έχουν σταματήσει όλες οι εκλογές καλλιτεχνών-μελών ΔΕΠ».

«Το ΑΠΘ θα μείνει ανοιχτό»

«Το πανεπιστήμιο θα μείνει ανοιχτό. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν έκλεισε την περίοδο της Κατοχής, δεν έκλεισε την περίοδο της δικτατορίας, δεν θα κλείσει τώρα», δήλωσε την Τρίτη ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, στη διάρκεια εκδήλωσης για την ενημέρωση των φορέων της πόλης.

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ παρουσίασαν ένα πρόγραμμα τεσσάρων θεσμικών αλλαγών, που θα προτείνουν στην πολιτεία για την προσαρμογή του ιδρύματος στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Οι προτάσεις αυτές αφορούν:

– Την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων. Η αλλαγή αυτή θα δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης των ιδίων εσόδων του ΑΠΘ, αποφέροντας επιπλέον ετήσια έσοδα ύψους 1.000.000 – 3.000.000 ευρώ.
– Τη δυνατότητα άμεσης αδειοδότησης δράσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι του ποσού των δαπανών του ιδρύματος για ενέργεια, για την εξοικονόμηση 5.000.000 ευρώ ετησίως.
-Τη δυνατότητα αυτεπιστασίας των εργολαβιών καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης κτλ. από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, με την κατάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων από το υπουργείο απευθείας στην εταιρεία. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση 6.500.000 ευρώ.
– Την αλλαγή της μεθοδολογίας ορισμού τιμών στις κατασκευές και στις συντηρήσεις. Οι τιμές που προκύπτουν από το Αναλυτικό Τιμολόγιο Οικοδομικών Εργασιών (ΑΤΟΕ) προτείνεται, αντί να λαμβάνονται ως βάση για τους υπολογισμούς των έργων, να λειτουργούν ενδεικτικά ως ανώτερες τιμές. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει για το ΑΠΘ υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ για τις συντηρήσεις και 2.000.000-5.000.000 Ευρώ για τις κατασκευές, ανάλογα με το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του ΑΠΘ.

«Η υιοθέτηση των προτάσεων θεσμικού χαρακτήρα που υποβάλλουμε στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα επιτρέψει στο ΑΠΘ να καλύψει μεγάλο μέρος των χρημάτων που υπολείπονται, λόγω περικοπών, για τη λειτουργία του από συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης. Θα ενισχυθεί, με τον τρόπο αυτό, το ΑΠΘ με περισσότερα από 15.000.000 ευρώ ετησίως, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή. Δεν ζητιανεύουμε. Προτείνουμε λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο», υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος.