Νέους τρόπους ανάσχεσης της κρίσης επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων ειδήσεων από το ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον. Τα σχετικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για ένα φιλόδοξο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης που έχει ήδη αρχίσει να μορφοποιείται και περιλαμβάνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 50% και την αύξηση της χρηματοδοτικής ισχύος του EFSF από 440 δις σε 2 τρις ευρώ ώστε να μπορεί να δανείζει τις προβληματικές χώρες-μέλη από εμπορικές πηγές παράλληλα με την ΕΚΤ.

Ads

Για την Ελλάδα, διεθνή μέσα αναφέρουν ότι παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι δεν σχεδιάζεται κάποιας μορφής χρεοκοπία, υπάρχουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο η χώρα να χρεοκοπήσει σε ένα μέρος των χρεών της παραμένοντας ωστόσο στο ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 440 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το  BBC σε σημερινό του δημοσίευμα υποστηρίζει πως σύμφωνα με εκθέσεις που υποβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται ήδη το περίγραμμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχέδιου διάσωσης της Ευρωζώνης που προβλέπει μεταξύ άλλων την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 2 τρις. ευρώ. Μάλιστα, το BBC αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν να έχουν το πρόγραμμα σε ισχύ σε πέντε έως έξι εβδομάδες, κάτι που θεωρείται, ωστόσο, δύσκολο. Ένα ακόμη στοιχείο του σχεδίου διάσωσης προβλέπει την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν πολύ λίγα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών.

Ads

Όλι Ρεν: Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του EFSF

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με συμπληρωματικά μέσα τον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης EFSF, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, ώστε ο μηχανισμός να διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη» δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Die Welt ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες. Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε στάση πληρωμών της Ελλάδας, απάντησε το Σάββατο ότι «oι Ευρωπαίοι δεν θα το επιτρέψουν, σημείωσε, διότι αυτό «θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Υποστήριξε, ακόμα ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ευρωζώνης.
 

Από την πλευρά τους, οι Financial Times εκφράζουν την εκτίμηση ότι η διάσωση της Ευρωζώνης απαιτεί ένα ένα νέο σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, στις ερχόμενες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πράξουν με την περίπτωση της Ελλάδος, με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF) με τρόπο που θα είναι πειστικός για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ηγέτες έχουν επανειλλημένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο» για ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο, σύμφωνα με τα ξένα μέσα εκθέσεις που επεξεργάζονται οι διεθνείς φορείς δείχνουν ότι εργάζονται επάνω σε ένα σχέδιο μερικής χρεοκοπίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

 
Άλλωστε και χθες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους κατά 50%, έκανε λόγο για «σενάρια» τα οποία μάλιστα μετατρέπονται και σε «κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα», δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη χώρα.

Ζητούνται γραπτές δεσμεύσεις για να επιστρέψει η τρόικα

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αισιόδοξος και κατηγορηματικός ότι η τρόικα θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα – κάτι που από πλευράς ΔΝΤ ανακοινώθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει – και θα εκταμιευτεί η 6η δόση, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αφού, όπως τόνισε, η Ελλάδα κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί, εφαρμόζονται όλα τα μέτρα και λαμβάνονται τα απαραίτητα για την εξυγίανση.

«Μόνο εάν κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε θα υπάρξει η ακόλουθη σειρά γεγονότων: «Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται».

Ωστόσο, όπως γνωστοποιήθηκε ζητήθηκαν δεσμεύσεις για την πιστή τήρηση του προγράμματος προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι συζητήσεις με την τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το ΔΝΤ ζήτησε γραπτή δέσμευση για τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν ως προϋπόθεση για την επιστροφή των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκε να ετοιμάσει και να καταθέσει στο Ταμείο μέσα στα επόμενα 24ωρα ένα αναλυτικό κείμενο, που θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των πρόσφατων τελευταίων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, με ακριβή ποσά και χρονοδιαγράμματα.