Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ads

 

Η συνάντηση τους που ξεκίνησε νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί διήρκησε σχεδόν μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε διαβεβαιώσεις πως θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ αμέσως μετά τη συνάντηση αναφέρει πως “το πιθανότερο είναι το κλιμάκιο της τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα για να εξετάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων”.

Ads

 

Νωρίτερα χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε γάλλους δημοσιογράφους, είχε στείλει ένα είδος τελεσίγραφου στην ελληνική πλευρά: «Αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς»  διαμήνυσε με σαφή τρόπο η κ. Λαγκάρντ λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Δήλωση Βενιζέλου.

Μετά το τέλος των επαφών, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

“Tα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων”.

    “Αυτό, λοιπόν μας βοηθάει πάρα πολύ στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις που έχουμε. Αυτό ήταν και η βάση της συζήτησης που είχα με την κα. Λαγκάρντ στο ΔΝΤ και με τον κ. Τρισέ. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να βρεθούμε και οι τρεις μαζί, χωρίς συνεργάτες, σε μία συζήτηση, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική. Σημασία, λοιπόν, έχει ότι προχωράμε κανονικά.

    Ήδη, εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά”.

 

Καλύτερο το κλίμα από την Ευρώπη

  “Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες. Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών με τους οποίους συζητήσαμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα -η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης παίζει κι αυτή ένα ρόλο στη διεθνή οικονομία- να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η ανακύκλωση της κρίσης, η οποία κρατάει ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια”.

 

Μέρκελ: καταστροφική η στάση πληρωμών της Ελλάδας

 “Το να επιτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη” δήλωσε  η καγκελάριος της Γερμανίας  σε δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό πρόγραμμα. “Μπορεί με την τροπή, που θα λάβουν τα πράγματα, να διαχυθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως ακριβώς έγινε στα τέλη του 2008, όταν πτώχευσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers”.

    “Χρειάζεται να κάνουμε βήματα, τα οποία να μπορούμε να τα ελέγχουμε, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ. Ομως, αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού έγινε στάση πληρωμών στην Ελλάδα, θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει, πια, χρήματα στην ΕΕ”, υπογράμμισε η καγκελάριος Μέρκελ.

    Εξάλλου, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι “εμπιστεύεται το ΔΝΤ”, ως προς τον τρόπο διαχείρισης απ αυτό της κρίσης του ελληνικού χρέους, αλλά και “πιστώνει” τη θέση του ΔΝΤ, ότι “το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”.