Την Κυριακή 23 Ιουλίου, τρίτη μέρα του ισχυρού καύσωνα στην Αθήνα μετρήθηκαν πολύ σημαντικές τιμές όχι σωματιδίων, αλλά όζοντος, ενώ από τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα διαπιστώθηκε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ως τη Θεσπρωτία και την Άρτα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ads

Πρέπει, όπως τόνισε, να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μέτρα για να μειώσουμε την έκλυση οξειδίων του αζώτου, ουσιαστικά το καυσαέριο από τα οχήματα, ειδικά τη θερινή περίοδο που έχουμε έντονη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής μιλώντας για επιπλέον διάσταση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης.

Το όζον, είναι δευτερογενές αέριο το οποίο δημιουργείται στην ατμόσφαιρα από φωτοχημικές αντιδράσεις ανάμεσα στο οξείδιο του αζώτου και του οξυγόνου, οι οποίες καταλύονται από την ηλιακή ακτινοβολία. «Είδαμε πολύ μεγάλη αύξηση στην περιφέρεια της Αθήνας από τη Φιλοθέη και πιο πέρα», είπε ο καθηγητής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πυρκαγιές:

«Από την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια σημαντικές συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι τα Κύθηρα. Παράλληλα είχαμε σημαντική επιβάρυνση στη Θεσπρωτία και την Άρτα από την πυρκαγιά στην Κέρκυρα».

Ads

«Στην περιοχή της Αγχίαλου ακόμα και πριν γίνουν οι εκρήξεις είχαμε την επιβάρυνση λόγω της φωτιάς στη βιομηχανική περιοχή της Μαγνησίας. Μετά από τις εκρήξεις είχαμε μια μετακίνηση αερίων μαζών οι οποίες επηρέασαν την περιοχή μέχρι την κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλία, Λάρισα μέχρι τα Φάρσαλα», πρόσθεσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σχετικά με την έρευνα για την ποιότητα του αέρα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι πρόκειται για εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να παρακολουθούμε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πίεσης του αέρα σε όλη τη χώρα, συνδυάζοντας μια σειρά από δεδομένα, μοντέλα, επίγειες μετρήσεις, δορυφορικές εικόνες κλπ. Είναι σε εφαρμογή στη διάρκεια όλων των προηγούμενων εβδομάδων που είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Ιούλιο, όπως διευκρίνισε.