Μεγάλο πλήγμα υπέστη η τουριστική αγορά της Σαμοθράκης από τον πολυήμερο αποκλεισμό της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιχειρηματιών του νησιού, Γιάννη Γλήνια, οι ακυρώσεις κρατήσεων τουριστικών κλινών έφτασαν ακόμη και το 100%, ενώ συνολικά, η τουριστική κίνηση καταγράφει μείωση έως και 70% σε σχέση με πέρυσι.

Ads

Ο επιχειρηματικός και επαγγελματικός κόσμος του νησιού, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την διαφαινόμενη ελεύθερη πτώση του εισοδήματός του, προχωρά σε μεγάλη μείωση των τιμών. Όπως ανέφερε ο Γ. Γλήνιας, αυτή τη στιγμή ο τουρίστας μπορεί να βρει δωμάτια σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα και με μόλις 10 ή 15 ευρώ την ημέρα, ενώ ξενοδοχεία τριών αστέρων, τα οποία νοίκιαζαν τα καταλύματά τους προς 70 ή 80 ευρώ την μέρα πριν τον απκλεισμό, πλέον τα προσφέρουν προς 35 – 45 ευρώ.

Ο ίδιος σημειώνει, σύμφωνα με το Έθνος, ότι, με εξαίρεση τη δέσμευση για διαφημιστική καμπάνια της Σαμοθράκης στη Ρουμανία τις επόμενες ημέρες – από τη συγκεκριμένη χώρα προέρχονται οι περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες σε αυτήν – δεν προέκυψε κανένα άλλο άμεσο μέτρο προβολής του νησιού και ενίσχυσης των επιχειρηματιών του, κατά τη διάρκεια συνάντησης φορέων της Σαμοθράκης το μεσημέρι της Τετάρτης με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη. «Όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα ενίσχυσης, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να βγάλουμε το χειμώνα, αφού είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή που υποστήκαμε. Αν δε δούμε άμεσα μέτρα, όλοι οι επιχειρηματίες θα παραδώσουμε στην Πολιτεία τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας. Είναι αδύνατο να έχουμε τουρισμό στο νησί, εφόσον δεν υπάρχουν καθημερινά σταθερά δρομολόγια με την Αλεξανδρούπολη, ώστε να ξέρει και ο κόσμος τι να κάνει. Σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων ανακοινώνονται κάθε μέρα για την επόμενη», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Σαμοθράκης.