«Κάποιοι θα πουν ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες. Αυτό που τρομάζει πλέον είναι τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή όταν δεν υπάρχει το θάρρος να γίνουν καταγγελίες, όταν κλείνουν τα φώτα και μακριά από τα πλήθη», επισημαίνει σε δήλωση του στα social media o διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, για τα χθεσινά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που καταγράφηκαν μετά την διαδήλωση για την 11η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Ads

Η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

«Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα γαϊτανάκι πολλών δεκάδων περιστατικών που γίνονται συστηματικά και έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Προσαγωγές στον σωρό που κάποιες πρέπει να μετατραπούν σε συλλήψεις με κοινότυπες κατηγορίες ‘περί αντίστασης και εξύβρισης’ και μόνους μάρτυρες τους αστυνομικούς.

Ads

Ξύλο μετά μανίας σε όποιον/α βρεθεί στον διάβα του, δικαιολογούμενο με τη λογική ότι “αφού βρέθηκε εκεί κάτι έκανε”.

Διαπομπεύσεις, δημόσιοι εξευτελισμοί, ξεγυμνώματα στη λογική ‘έχω τα νεύρα μου και θα κάνω ότι γουστάρω γιατί μπορώ’.

Οι ΕΔΕ σπάνια απέδιδαν καρπούς, αλλά το γεγονός ότι ούτε μία τυπική ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ και την πολιτική ηγεσία δεν βγαίνει και ούτε μία ΕΔΕ δεν ανακοινώνεται, πλέον δίνει το πράσινο φως στα διάφορα σώματα της Αστυνομίας να βγάλουν τα απωθημένα τους χωρίς φόβο και με όλο τους το πάθος.

Κάποιοι θα πουν ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες. Αυτό που τρομάζει πλέον είναι τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή όταν δεν υπάρχει το θάρρος να γίνουν καταγγελίες, όταν κλείνουν τα φώτα και μακριά από τα πλήθη». 

«Μια αποτύπωση μιας συγκεκριμένης στιγμής, η φωτογραφία»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Νίκος Ρήγας, υποστήριξε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα χθεσινά, σε δηλώσεις του ότι μία από τις φωτογραφίες ντοκουμέντα ήταν η αποτύπωση μιας συγκεκριμένης στιγμής.

«Σε μια κατάσταση πολέμου και μάχης που δεν την έχετε ζήσει αλλά την ζούμε εμείς οι αστυνομικοί. Κάποια αποτύπωση στιγμής είναι κάτι όχι σίγουρο ότι έχει συμβεί», υποστήριξε, λέγοντας ότι η αστυνομία είναι ένας φορέας που ελέγχεται συνέχεια.