Για έγγραφο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί και το οποίο έχει ανακληθεί, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος σε «διαβαθισμένη εντολή» που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ και σύμφωνα με την οποία κλείνουν τα κέντρα κράτησης μεταναστών και ανοίγουν τα σύνορα. Το έγγραφο δεν έφερε την υπογραφή κάποιου υπουργού και την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας πολιτικής απόφασης διέψευσαν με μπαράζ ανακοινώσεων το υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και το Μαξίμου. Σε λίγο συνέντευξη Τύπου από τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση για το θέμα. 

Ads

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν ήταν ενήμεροι για το εν λόγω έγγραφο ενώ σημείωσε ότι «κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν θα υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τον τρόπο και τον χρόνο που θα εφαρμόσει την όποια πολιτική για αυτό το θέμα».  
 
Για την πολιτική αυτή θα τοποθετηθούν, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι αρμόδιοι υπουργοί, παραπέμποντας το θέμα στους Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου.  
 
Όταν ρωτήθηκε αν το έγγραφο αυτό είναι προβοκάτσια από τη μεριά της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί επ’ αυτού. «Είναι δουλειά του αρμόδιου υπουργού να διαλευκάνει την υπόθεση» τόνισε σε ερώτηση για το πώς γίνεται ένας κρατικός μηχανισμός να αυτονομείται και να δρα χωρίς την έγκριση της πολιτικής του ηγεσίας.

Για το θέμα μίλησε και ο υπ. Εσωτερικών Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο τονίζει, και άρα υπάρχει θέμα.