Οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και ιδιωτών ομολογιούχων για την εθελοντική συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ξεκινήσουν σήμερα Τετάρτη, όπως διέρρευσε από την γερμανική κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας, καθώς, όπως υποστήριξε, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πυροδοτηθεί σε ένα πιστωτικό επεισόδιο.

Ads

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προσκαλέσει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες σε συζητήσεις στη Φρανκφούρτη», υποστηρίζει γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ανάλογες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη λύση θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έκανε σήμερα λόγο για θετική εξέλιξη αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν απέφυγε, ωστόσο, να τονίσει ότι τώρα πρέπει να εγκριθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Επιπλέον, επισήμανε ότι επιθυμεί μια «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πακέτο βοήθειας. Σημείωσε, πάντως, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά αύριο, δεν θα ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι στην έκτακτη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου το Eurogroup θα εγκρίνει τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Σε ομιλία της στην ομοσπονδιακή Βουλή η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο πρόγραμμα. “Σε άλλη περίπτωση μπορεί να πυροδοτηθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο”, τόνισε. Η Μέρκελ απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την επιβολή “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια επιλογή ως απολύτως εσφαλμένη.

Ads

Το Παρίσι στην ίδια γραμμή με το Βερολίνο, υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν θα δεχθεί κανένα «πιστωτικό επεισόδιο ή χρεοκοπία» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η «κοινή διακήρυξη του Βερολίνου του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είναι προφανώς στην κατεύθυνση που επιθυμούμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν, επισήμανε ακόμη ότι είναι απαραίτητος ο «εθελοντικός» χαρακτήρας της συνεισφοράς των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η κρίση χρέους της οποίας απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ιταλικής διπλωματίας, Φράνκο Φραττίνι, απηύθυνε έκκληση σήμερα να μην χαθεί άλλος χρόνος στην χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, εκτιμώντας πως κάθε καθυστέρηση κινδυνεύει να εκθέσει το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης σε μία κρίση αξιοπιστίας. «Το να μην επέμβουμε σήμερα υπέρ της Ελλάδας θα σήμαινε πως διατρέχουμε τον κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη (καμιάς χώρας εξαιρουμένης) να εκτεθούμε σε μία κρίση αξιοπιστίας εξίσου έναντι των αγορών» υποστήριξε. Ο Φραττίνι επέμεινε πως «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ελλάδας για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας».

Στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών οι εξελίξεις στην ευρωζώνη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, «οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη», θα συζητηθούν αύριο το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν στις 20:30 ώρα Ελλάδας με την καθιερωμένη συνάντηση των «27» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα αρχίσει στις 21:00 ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη. Στο δείπνο, αντικείμενο συζήτησης θα είναι επίσης οι έξι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, οι τροποποιήσεις στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι βασικές αρχές λειτουργίας του μελλοντικού Μηχανισμού, καθώς και το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

Στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τις εξειδικευμένες, ανά κράτος μέλος, συστάσεις που απηύθυνε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως σημειώνει ο Χ. Ρομπάι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται ακόμη να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για το διορισμό του Μάριο Ντράγκι, ως νέου προέδρου της ΕΚΤ.

Την Παρασκευή το πρωί, οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 11:00 ώρα Ελλάδας με βασικό θέμα συζήτησης τη μετανάστευση. Ειδικότερα, αναμένεται να υπογραμμιστεί η σημασία της ελεύθερης διακίνησης και η λειτουργία της Σύμβασης του Σέγκεν, η διαχείριση των συνόρων, η συνεργασία με τρίτες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το γεύμα εργασίας, που θα αρχίσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας, οπότε προβλέπεται να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την πολιτική νοτιοανατολικής γειτονίας και την κατάσταση στη Λιβύη. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Επί αυτού του θέματος, πρόκειται να εκδοθεί σχετική δήλωση, τονίζει ο Χ. Ρομπάι.