«Η ολιγωρία των Ευρωπαίων μπορεί να δημιουργήσει ‘τρύπα’ 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2013, καθώς ορισμένοι πιστωτές της Ευρωζώνης διστάζουν να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που διακρατούν», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο πηγές από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Ads

 
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας -οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών-μελών να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα, καθώς το χρέος θα ωριμάζει.
 
Το μέτρο αυτό, γνωστό ως «μετακύλιση των ομολόγων ΑΝFA», αναμενόταν να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με Έλληνα ανώτατο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, η μετακύλιση των ομολόγων έχει «πέσει σε τοίχο επειδή ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως μπορεί να θεωρηθεί άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Ο κανονισμός της ΕΚΤ άλλωστε απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων».
 
«Έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, τώρα οι πιστωτές μας πρέπει να κάνουν το ίδιο», δηλώνει στο πρακτορείο άλλος Έλληνας αξιωματούχος.
 
«Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης με απευθείας γνώση του θέματος, επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό ‘κενό’ από τη μετακύλιση ομολόγων» σημειώνει το Reuters και αναφέρεται σε αξιωματούχο της Ευρωζώνης που σημειώνει:  «μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του έτους και το ερώτημα είναι πώς θα το αντιμετωπίσει η Ελλάδα και θα τα καταφέρει».
 
Η Αθήνα και η ευρωζώνη επεξεργάζονται ήδη κάποιες «τεχνικές» λύσεις για να καλυφθεί το κενό, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι και η πρόωρη εκταμίευση προγραμματισμένων δόσεων προς την Ελλάδα. Το πρακτορείο τονίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό της χώρας ενδέχεται να διευρυνθεί και από τις καθυστερήσεις και αποτυχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά και την τρύπα 1 δις ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει στα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.