Την πόρτα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναμένεται να περάσουν σήμερα οι 64 συλληφθέντες πριν μεταβούν στην Ευελπίδων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο και το θάνατο του αστυνομικού αλλά και σε άλλα περιστατικά συμπλοκής οπαδών.

Ads

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα. Επίσης, αναμένεται να αποδοθούν και κατηγορίες για ηθική αυτουργία στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Από τα 64 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα στελέχη της ασφάλειας Αττικής, έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας. «Είναι ίσως η μεγαλύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για υπόθεση οπαδικής βίας» ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης του EΡΤΝews, Kώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερες πως οι αρχές συγκέντρωσαν στοιχεία για 158 ονόματα στην δικογραφία που ξεπερνάει τις 3.000 σελίδες.

Οι 64 συλληφθέντες κρατούνται στην ΓΑΔΑ και αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου ο Εισαγγελέας να τους αποδώσει τις κατηγορίες. Κατά τις έρευνες έχουν κατασχεθεί πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός και ψηφιακά μέσα.

Ads

Πρόκειται για άτομα που από το 2019 πρωταγωνιστούσαν σε περιστατικά οπαδικής βίας ανάμεσα στα οποία και η συμμετοχή του στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού έξω από το γήπεδο «Mελίνα Μερκούρη» στον Πειραιά. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μετά από τέσσερις μήνες ερευνών μπόρεσαν και βρήκαν στοιχεία για το ρόλο των συλληφθέντων.

Ο «πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκανς», ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 5 άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

 

Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Tους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».