Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αποσαφηνιστούν μετά το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα (stress tests) το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Ads

«Η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Ως ένας θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη αχρησιμοποίητη ισχύ πυρός», εξήγησε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προέβλεψε πως η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει διαθέσιμα 11,4 δις ευρώ τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015. 

Ads