«Μη σύννομη» φέρεται να χαρακτήρισε ο Χρήστος Ράμμος την άρνηση στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με την πρόσβαση στα στοιχεία των παρακολουθήσεων που ερευνά.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, o κ. Ράμμος έκανε λόγο για αποκλεισμό της ανεξάρτητης αρχής, επαναλαμβάνοντας την άρνηση συνεργασίας από τον Θ. Δεμίρη (διοικητή ΕΥΠ) αλλά και από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, Β. Βλάχου.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά την τοποθέτησή του στην Εξεταστική Επιτροπή, η στάση αυτή της διοίκησης της ΕΥΠ συνιστά παρακώλυση του ελεγκτικού της ρόλου.

► Διαβάστε επίσης: Ράμμος για καταστροφή αρχείου Ανδρουλάκη: Έγινε ανήμερα της καταγγελίας και με εντολή Κοντολέοντα

Ads

Σε ερώτηση σχετικά με την αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη, ο κ. Ράμμος φέρεται να δήλωσε πως δεν του επετράπη η πρόσβαση στο σχετικό φάκελο, ενώ η εισαγγελέας Β. Βλάχου ισχυρίστηκε πως δεν την έχει κρατήσει.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δεμίρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται αρχικά να αντέτεινε πως δεν γνωρίζει κάτι για το συγκεκριμένο έγγραφο, ενώ εν συνεχεία υποστήριξε πως τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και απέρριψε το αίτημα πρόσβασης στον σχετικό φάκελο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κατά την τοποθέτησή του φέρεται να δήλωσε πως η αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως «νομότυπη» σύμφωνα με το άρθρο 3 αν φέρει την αιτούσα αρχή, χωρίς δηλαδή την αιτιολογία (τους λόγους άρσης του απορρήτου).

Ωστόσο, κατά την προσωπική του άποψη η μη αναγραφή του λόγου της άρσης του απορρήτου από το άρθρο 3 του ν. 2225/1994 είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

► Διαβάστε επίσης: Κάλυψη ΝΔ σε εκπρόσωπο Intellexa – Με γραπτές ερωτήσεις η εξέτασή της

Εν συνεχεία, ο κ. Ράμμος κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του επανέλαβε ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη καταστράφηκε στις 29-7, όταν υπέβαλε ο κ. Ανδρουλάκης την αίτηση για το predator.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ φέρεται να αποκάλυψε ότι η καταστροφή των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έγινε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη την παρακολούθησή του, και μάλιστα με εντολή του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι αρχική απάντηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει, ήξερε μόνον ένα έγγραφο Κοντολέοντος και Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.

Συμπλήρωσε επίσης ότι σε νέο έλεγχο μετά δύο τρεις μέρες, τους δόθηκε από την ΕΥΠ έγγραφη δήλωση Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα.

Το σημαντικότερο είναι, ότι, όπως αποκαλύπτεται, η καταστροφή των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έγινε με εντολή Κοντολέοντα την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολούθησή του.

Επίσης ο κ. Ραμμος φέρεται να σημείωσε πως αν ζητηθεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να δηλώσουν αν έχουν κι άλλες επισυνδεσεις τα τελευταία χρόνια, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν. Δεν έχουν απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός, υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις αποκαλύψεις Ράμμου στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις