Σαφείς αιχμές αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος -το οποίο ήλθε σε σε αντικατάσταση της «ρήτρας αναπροσαρμογής»- αφήνει ο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας, σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ads

Ειδικότερα, η επιστολή, την οποία δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, καταδεικνύει ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης, που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, αντί να πετύχει μείωση των τιμών ενέργειας, επί της ουσίας έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς ενέργειας να επιβάλουν αυξήσεις έως και 57% στην τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κύριος Δαγούμας:

  1. Για τον μήνα Αύγουστο, που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής των νέων τρόπων υπολογισμού βάσει του νόμου 4951/22, «η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων χαμηλής τάσης ήταν 606 ευρώ ανά μεγαβατώρα (60,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Εάν όμως συνέχιζε ο τρόπος υπολογισμού βάσει του προηγούμενου τρόπου τιμολόγησης (ρήτρα αναπροσαρμογής), η μέση τιμή θα ήταν 526 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 15,3% χαμηλότερη.
  2. Τον μήνα Σεπτέμβριο, με βάση το νέο σύστημα, η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων χαμηλής τάσης διαμορφώθηκε στα 790 ευρώ ανά μεγαβατώρα (79 λεπτά ανά κιλοβατώρα), ενώ με τον προηγούμενο τρόπο τιμολόγησης θα ήταν στα 503 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή το νέο σύστημα προκάλεσε επιβάρυνση των τιμών κατά 57% σε σχέση με το παλαιό.
  3. Τον μήνα Οκτώβριο η μέση τιμή υποχώρησε στα 619,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΡΑΕ όμως δεν μπορεί να υπολογίσει ποια θα ήταν η τιμή με βάση τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς λείπουν προς το παρόν τα στοιχεία εκείνα που συνυπολόγιζαν οι εταιρείες στον περίπλοκο μαθηματικό τύπο που «λειτουργούσε» έως τον περασμένο Ιούλιο.
  4. Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία σε ότι αφορά τα ποσά κρατικής επιδότησης που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ ότι θα εφαρμόσει προκειμένου οι υψηλότατες αυτές χρεώσεις να μην αποτυπωθούν στα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Πηγαίνοντας αντίστροφα, τον Οκτώβριο η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ώστε η τελική χρέωση να είναι 183,7 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος των 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να πέσει η τελική χρέωση στα 151,8 ευρώ για τον καταναλωτή. Τον Αύγουστο, η επιδότηση ήταν πιο χαμηλά, στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα αφήνοντας στον καταναλωτή να πληρώσει 269,2 ευρώ (26,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι -σε ποσιστιαίο επίπεδο- η κρατική επιδότηση κλήθηκε να καλύψει το 57% της χρέωσης των παρόχων τον Αύγουστο, το 71% τον Οκτώβριο και το 82% τον Σεπτέμβριο.

Ads