Μέχρι και «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ  είδαν κάποιοι, λίγα 24ωρα μετά την επέμβαση της αστυνομίας, τις δεκάδες συλλήψεις και τις άνευ προηγουμένου διώξεις σε συλληφθέντες φοιτητές.

Ads

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η οποία μάλιστα έχει το θέμα και στο πρωτοσέλιδο, πριν λίγα 24ωρα, έγινε απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, «από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ», με κίνδυνο «έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων» κάτι που όμως διέψευσε ολοκληρωτικά ο Πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

Η εφημερίδα υποστήριξε μάλιστα πως η κίνηση «έγινε σε μια προσπάθεια να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή», και συνεχίζει:

«Οι γνωστοί-άγνωστοι, για να κινηθούν ευκολότερα στον χώρο του υπογείου και για να φτάσουν στον «στόχο» τους, κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα (κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ) χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής, που παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ το 1971, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας».

Ads

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ διέψευσε τα παραπάνω, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Φειδάς, αρχικά εξήγησε πως «ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας».

«Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», τόνισε.

«Δεν έχει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο αυτόν τις προηγούμενες ημέρες. Απ’ ότι γνωρίζω, πριν 1μιση περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής, σημείωσε.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, με την οποία διαψεύδουν το δημοσίευμα

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας. Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Διατάχθηκε έρευνα για το δημοσίευμα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος».

Με εντολή προς τον εισαγγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).