Πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων για την κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενώ στο εξωτερικό τρέχει μία διπλή διαπραγμάτευση τόσο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντά τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και στις Βρυξέλλες όπου προετοιμάζεται το έδαφος για το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ads

«Τώρα τρέχουμε» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων. Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου για τους μετανάστες, τις καταλήψεις αλλά και την οικονομία μετά το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από το εξωτερικό. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κυβέρνηση τρέχει για να καλύψει τη σύγχυση που προκαλούν η πολυγλωσσία στα θέματα οικονομίας και η αρχική αμηχανία που επέδειξε στο μεταναστατευτικό και στις καταλήψεις. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε συσκέψεις και ζήτησε από τους υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις περί κυβερνητικής αδράνειας».

Το τρέξιμο αρχίζει με τις κρίσιμες διαβουλεύσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές διεξάγονται αύριο και μεθαύριο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε δύο επίπεδα, σημειώνει η Αυγή στο πρωτοσέλιδο της. Στο πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνομιλίες αύριο και μεθαύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και ομολόγους του. Στο τεχνικό επίπεδο συνέρχεται εκ νέου αύριο στην έδρα της Ε.Ε. το λεγόμενο Brussels Group για να επεξεργαστεί περαιτέρω τις ελληνικές προτάσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Σε αντίστιξη με ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που μεγεθύνονται από εγχώρια ΜΜΕ, σχεδόν το σύνολο των θεσμικών παραγόντων μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και εκφράζουν τη βούληση για κοινά αποδεκτή και επωφελή λύση, σχολιάζει η Αυγή.

Στο μεταξύ, η Ναυτεμπορική  αναφέρει ότι «σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν για την Ελλάδα απηύθυνε χθες ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος δεν απέκλεισε μία ελληνική κρίση και διαμήνυσε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει ένα Grexit, όσο δαπανηρό και οδυνηρό κι αν θα ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Η Ημερησία από την άλλη σημειώνει ότι «η ρευστότητα στην αγορά στερεύει και απειλεί την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες χωρίς πρόσβαση στις τράπεζες καλούνται να επιζήσουν με ίδια κεφάλαια κι ενώ συμβαίνει αυτό, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερα το δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Ads

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει σύμφωνα με το Έθνος για τους μετανάστες.  Σχέδιο τεσσάρων σημείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ογκούμενο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, προωθεί η κυβέρνηση. Το ζήτημα πυροδοτεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, σημειώνει η εφημερίδα.

Την «ευθύνη στην Ευρώπη και το βάρος στην Ελλάδα» βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών όσον αφορά το μεταναστευτικό. Όπως αναφέρει «τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου μεταναστευτικού ρεύματος -κυρίως από τη Συρία- αποφάσισε η κυβέρνηση σε ευρεία υπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου». Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η Ελλάδα αναμένεται να θέσει το εκρηκτικό πρόβλημα των προσφύγων.

Από την πλευρά της η Καθημερινή επισημαίνει ότι «με μέτρα – λάιτ, άκρως αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κύμα παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου».

Στο μεταξύ, η Δημοκρατία γράφει ότι «βόμβες προς πολλές κατευθύνσεις εξαπέλυσε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής (ΑΝΤ1), αναφερόμενη στις καταγγελίες Μητρόπουλου ότι στη λίστα Νικολούδη υπάρχουν ονόματα υπουργών και δημοσιογράφων. Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η Kontranews που γράφει πως «τρόμο σε μεγαλόσχημους παράγοντες της δημόσιας ζωής, πολιτικούς, νταβατζήδες των Μέσων Ενημέρωσης, μεγαλοδημοσιογράφους, μεσάζοντες και εθνικούς προμηθευτές προκαλεί η λίστα Νικολούδη, που περιλαμβάνει τα βαριά ονόματα των φοροφυγάδων που έβγαλαν έξω τεράστια ποσά τα οποία κατέληξαν σε τράπεζες κυρίως της Ελβετίας».

«Ποιός αποφασίζει; Ιδού το ερώτημα που καθρεφτίζεται στην επικαιρότητα. Στα εξωτερικά η κυβέρνηση έχει έτοιμη απάντηση. Από το Βερολίνο ως τη Μόσχα ο πρωθυπουργός διατηρεί την ελευθερία επιλογής των κινήσεων του. Αυτό προκαλεί πίεση στα δημόσια οικονομικά και γκρίνια από εταίρους μας. Επαναβεβαιώνει όμως την ανεξαρτησία αν όχι την αξιοπρέπεια της χώρας», σχολιάζουν Τα Νέα. «Αντιθέτως σε κρίσιμα εσωτερικά ζητήματα η κυβέρνηση δεν φαινόταν το τελευταίο διάστημα να μπορεί να απαντήσει άμεσα στο ποιος αποφασίζει. Στο μεταναστευτικό ή στις καταλήψεις το τοπίο είναι θολό και η γραμμή ασαφής. Το ίδιο και στις Σκουριές από τις οποίες η Αθήνα θα κάνει εισαγωγή κινητοποιήσεων αφού έρχονται να διαδηλώσουν αύριο και αυτοί που είναι υπέρ και αυτοί που είναι κατά της εξόρυξης», συνεχίζουν. «Ο χθεσινός πυρετός συσκέψεων δείχνει ότι το Μαξίμου έχει αντιληφθεί τα προβλήματα. Οι λύσεις προϋποθέτουν αποφάσεις. Διότι η πολιτική όπως και η φύση δεν αντέχει το κενό, έστω και με λιακάδα», καταλήγουν Τα Νέα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: