Διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων και χορήγηση νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες από τη Συρία που δικαιούνται άσυλο αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Το έκτακτο σχέδιο για το μεταναστευτικό κύμα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

  • Την μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  • Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα (σημείωση: Η αρχική διατύπωση ήταν «τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους»)
  • Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
  • Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συνέδεσε την αυξημένη ροή προσφύγων του τελευταίου διαστήματος με την «διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές». Οπως επεσήμανε, «αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία. Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

Στην διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν οι:

  • Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
  • Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
  • Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
  • Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  • Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
  • Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Αβραμόπουλος: Στήριξη της Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Ads

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά ανέφερε σε ομιλία του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει εφόσον κριθεί αναγκαίο». Επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων Ε.Ε., «όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων». Τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες, περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex.

Υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσόγειο, με χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με ουσιαστικό τρόπο με τρίτες χώρες». Γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να επισκεφθεί, όπως ανέφερε, χώρες όπως το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη απ’ όπου και προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών.