Για τα καλά στο στόχαστρο των Νέων φαίνεται να μπαίνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης με επίκεντρο την χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω έρχονται την ώρα που ΜΜΕ του Ομίλου Μαρινάκη -παρά τις πληροφορίες για ανακωχή των δυο πλευρών- εξακολουθούν να  δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση προχωρώντας σε αποκαλύψεις που ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως τεκμηρίωσαν ότι οι αρχές ήξεραν για την “Κιβωτό του Κόσμου” από τον Αύγουστο αλλά ο σκελετός βγήκε από το ντουλάπι τώρα, σε μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας

Στο κεντρικό ρεπορτάζ των Νέων αναφορικά με την κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης υπάρχουν σαφείς αιχμές για ψευδή εκ μέρους του ενώπιον της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφεται από τον Λεωνίδα Σπυρόπουλο, αναφέρεται: “Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης με τους Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, που σχετίζονται με το Predator και την εισαγωγή του στην Ελλάδα, όχι μόνον γνωρίζονταν, αλλά γνωρίζονταν καλά. Οπως είναι κοινό μυστικό ότι οι επαφές τους δεν περιορίζονταν στο κοινωνικό πεδίο, αλλά είχαν και επιχειρηματικού χαρακτήρα συναντήσεις – και εδώ ο Δημητριάδης, με όσα φέρεται ότι κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μάλλον συλλαμβάνεται ψευδόμενος. Αναφερόμαστε τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο της κατάθεσής του, όπου φέρεται να είπε ότι «ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ. Λαβράνο και Μπίτζιο…»”.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως το εν λόγω ρεπορτάζ συνοδεύεται από σκίτσο της Έφης Ξένου, το οποίο απεικονίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως Πινόκιο.

Το σκίτσο της Έφης Ξένου στα Νέα

image

Ο Παπαχρήστος για τους “ 300 του… Predator”

Από την μεριά του, ο Γιώργος Παπαχρήστος στην καθημερινή του στήλη στην εφημερίδα υπογράφει κείμενο με τίτλο “Οι 300 του… Predator”, στο οποίο αφήνει σαφείς αιχμές κατά του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης σημειώνοντας:

“Εως και 300 τηλεφωνικοί αριθμοί τον μήνα τελούσαν υπό παρακολούθηση από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, με ενημέρωσε χθες πολύ ειδικός σε αυτά τα θέματα φίλος μου, την ώρα που στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γρηγόρης, Γκρεγκ για τους φίλους του, Δημητριάδης, επικαλούνταν το «απόρρητο» για να μη δηλώσει τίποτε επί της ουσίας. Πώς δηλώνουν οι αμερικανοί αστυνομικοί σε κάποιον που συλλαμβάνουν; Το «ό,τι πείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας»; Αυτό ακριβώς”.

Αφήνει δε υπόνοιες για νέες αποκαλύψεις αμφισβητώντας ευθέως τα λεγόμενα Δημητριάδη, αναφέροντας:

“Κατά τον Δημητριάδη ουδεμία περίπτωση χρήσης ή κτήσης του συστήματος έγινε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή από άλλον κρατικό φορέα ή οργανισμό. Το είπε χθες στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, και είμαστε υποχρεωμένοι να τον πιστέψουμε. Μέχρι τη στιγμή που – κατά τον δικό μου – θα αποδώσει η έρευνα που έχει ανατεθεί (από ποιον δεν ξέρω, μη με ρωτάτε) σε εταιρεία ερευνών του εξωτερικού προκειμένου να αποδείξει το αντίθετο – αν υπάρχει.

Τι να υπάρχει; Μια σύμβαση, παιδιά, μια σύμβαση. Τι δεν καταλαβαίνετε;”.

Τέλος, στο κείμενό του ο Γιώργος Παπαχρήστος επισημαίνει: “Πάντως, καθ’ α επληροφορήθην, και μάλιστα από έγκυρες πηγές, οι φόβοι που υπήρχαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μήπως μιλήσει το παιδί δεν επιβεβαιώθηκαν. Το παιδί, ο Γρηγόρης, ο Γκρεγκ για τους φίλους του, μίλησε, αλλά δεν είπε τίποτα το σημαντικό, όπως προαναφέρω. Ενα μέλος της Επιτροπής μού είπε εν συνεχεία και αφού είχε ολοκληρώσει την 4ωρη συνεδρίασή της η Επιτροπή ότι «έδωσε αναμενόμενες απαντήσεις σε αναμενόμενες ερωτήσεις»”.

Μήνυμα και από το Βήμα

Σε όλα τα παραπάνω κανείς μπορεί να προσθέσει και το αιχμηρό σχόλιο ενός άλλου μέσου του Ομίλου Μαρινάκη, του Βήματος, το οποίο φροντίζει να στείλει παράλληλα και ένα μήνυμα στο Μαξίμου με φόντο τις επερχόμενες εκλογές.

Ειδικότερα, σε σχόλιο της στήλης Βηματοδότης με τίτλο «Θα το καταλάβεις πριν τις εκλογές» επισημαίνονται τα εξής:

“«Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν». Με τη ρήση αυτή του Μπέρναρντ Σω μου απάντησε μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που άκουσε χθες την «μαρτυρία» του Γρηγόρη Δημητριάδη επί των ζητημάτων των υποκλοπών και του Predator. Όταν τον ρώτησα τί εννοεί , μου απάντησε Σιβυλλικά: «Θα καταλάβεις πριν τις εκλογές».

Όταν του ζήτησα να μου πει τί του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όσα απάντησε ο κ. Δημητριάδης, το μέλος της Επιτροπής μου έκανε αναφορά στην Καινή Διαθήκη και στο γνωστό «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με», το οποίο είπε ο Ιησούς στον μαθητή του Πέτρο.

Κατά το μέλος της Επιτροπής οι τρεις αρνήσεις που συγκράτησε είναι ότι ο κ. Δημητριάδης α) Δεν γνωρίζει τον Ταλ Ντίλιαν της Intellexa, αλλά και την Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, την πρώην υποδιευθύντρια της ΕΥΠ που για τρία χρόνια ήταν υφισταμένη του. β) Αρνήθηκε πως έκανε από κοινού ταξίδια στο εξωτερικό για προμήθειες του Δημοσίου με τον Γιάννη Λαβράνο και πως είχε συναντηθεί με στελέχη της γαλλικής IDEMIA με μεσολάβηση του εν λόγω επιχειρηματία. γ) Αρνήθηκε πως η Ελλάδα είχε απευθυνθεί στην ισραηλινή NSO για να αγοράσει το σύστημα Pegasus.

Όταν ξανά τον ρώτησα γιατί του έκαναν εντύπωση οι εν λόγω αρνήσεις, το μέλος της Εξεταστικής ξανά μου απάντησε: «Θα καταλάβεις πριν τις εκλογές». Φαίνεται πως η υπόθεση των υποκλοπών θα μας κρατήσει για πολύ ακόμη ζωντανό το ενδιαφέρον…”.

Η παλιά βεντέτα Μαρινάκη-Δημητριάδη

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως -όπως είχε αναδειχθεί και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του tvxs.gr – η βεντέτα Μαρινάκη-Δημητριάδη δεν είναι νέα, χρονολογείται από την εποχή που με πίεση του τότε ισχυρού άνδρα του Μαξίμου απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και πάγωσε η ανάθεση του έργου για τις νέες ταυτότητες που προωθούσε. Από τότε η σύγκρουση – μια σύγκρουση ισχύος με επιχειρηματικά αλλά και προσωπικά χαρακτηριστικά – έμενε ανοιχτή και κορυφώθηκε με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Χρυσοχοϊδη με το Predator αλλά και του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω των τακτικών συνομιλητών του, του προέδρου της ΠΑΕ Αρη Θεόδωρου Καρυπίδη και του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη.

Το μήνυμα ήταν εξ αρχής σαφές, οι πληροφορίες λένε ότι επιδόθηκε και με μορφή τελεσιγράφου στην περίφημη συνάντηση Μαρινάκη-Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Οι πληροφορίες λένε ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μαρινάκη ο εφοπλιστής ζήτησε την κεφαλή Δημητριάδη επί πίνακι λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι ο πρώην διευθυντής του Γραφείου του «έκανε παιχνίδι» με έτερο επιχειρηματία με τον οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση.

Παρεμπιπτόντως, ο εν λόγω επιχειρηματίας εμπλέκεται – εμμέσως – και εκείνος στις λίστες παρακολουθήσεων με το Predator που δημοσίευσε το Documento. Κατά μια παράλληλη εκδοχή, ο Δημητριάδης φέρεται επίσης να είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να φρενάρει πια τις γνωστές δικαστικές έρευνες σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, προκαλώντας την οργή του μιντιάρχη.