Τον Παναγιώτη Κοντολέοντα έδειξε – επί της ουσίας – ως υπεύθυνο των παρακολουθήσεων ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνήθηκε τα πάντα και υποστήριξε πως δεν γνώριζε, ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις, κατά συνέπεια γνώριζε μόνο ο Κοντολέων. Κατά τα λοιπά, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, χωρίς να επικαλείται το απόρρητο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις, ισχυριζόμενος διαρκώς πως δεν γνωρίζει κάτι. 

Ισχυρίστηκε επίσης πως η παραίτησή του ήταν μια δική του απόφαση – πρωτοβουλία, δήλωσε πως δεν γνωρίζει τον επιχειρηματία Φ. Μπίτζιο, ούτε τον Τ. Ντίλιαν, πως δεν είχε ποτέ συναντήσεις για το Predator, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση ούτε το έχει προμηθευτεί και ούτε το λειτουργεί. 

Σημειώνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε η Επιτροπή να στείλει ερωτήσεις προς τους Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην Επιτροπή, επικαλούμενοι το γεγονός πως διαμένουν στο εξωτερικό. 

Ads

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, που συμμετέχει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση, σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με διαρροές και επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτα και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού.

Σημείωσε όμως πως «η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ (σ.σ. ο γαλάζιος πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας αποφάσισε η συνεδρίαση να είναι μυστική με τον ισχυρισμό πως αφορά την ΕΥΠ), αποτελεί την καλύτερη ομολογία ότι ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτηματικά και τις αποκαλύψεις».

Πρόσθεσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι τρεις επιχειρηματίες (Γ. Λαβράνος, Φ. Μπίτζιος και Τ. Ντίλιαν) καλώντας την κυβέρνηση «να μην γελοιοποιεί την κοινοβουλευτική διαδικασία αποδεχόμενη να απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε πως «διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες».

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

Διαρροές από τη ΝΔ…

Πηγές από τη ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ισχυρίστηκε πως «οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών έπεσαν στο κενό». 

Προχωρώντας σε διαρροές για τα όσα ειπώθηκαν από τον Γρ. Δημητριάδη, πηγές της ΝΔ υποστήριξαν πως ο πρώην γγ του πρωθυπουργού «όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν».

Συνεχίζοντας ανέφεραν πως «ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα».

«Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη», υποστήριξαν και πρόσθεσαν: 

«Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση».

«Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator», κατέληξαν οι πηγές της ΝΔ.