Ο Νικόλαος Βασιλείου ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου Τ-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους σε ορεινή δασική περιοχή στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.

Ads

Ο άτυχος επισμηναγός ήταν 39 ετών και πατέρας δύο παιδιών, ενώ, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΑ, πρόκειτο για έμπειρο πιλότο με πάνω από 2.500 πτήσης στο ενεργητικό του.

Τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία  

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ παράλληλα έχει οριστεί από το ΓΕΑ επιτροπή εμπιερογνωμόνων για τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Ads

Το χρονικό της τραγωδίας

Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό της τραγωδίας εκτυλίχτηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί, όταν το στίγμα του εκπαιδευτικού αεροπλάνου χάθηκε, λίγο μετά την απογείωσή του στην ευρύτερη περιοχή Βλαχοκερασιάς μεταξύ Καλαμάτας και Τρίπολης.

Αμέσως σήμανε συνανγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δύο χειρστές του. Αρχικά, εντοπίστηκε σώος ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ο οποίος είχε προλάβει να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και ειδοποίησε για την πτώση του.

Μετά τον εντοπισμό του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Λίγες ώρες αργότερα, εντοπίστηκε νεκρός ο κυβερνήτης του κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους. 

image

image

image

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2E Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500  ωρών. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

«Από το αεροσκάφος δεν έχει απομείνει τίποτα»
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο της τραγωδίας και μιλώντας στο arcadia938.gr, δήλωσε:
«Από τα ευρήματα που είδα, ο πιλότος είναι νεκρός, από το αεροσκάφος δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο μικρά κομματάκια, και από ό,τι είδα κρατούσε το πηδάλιο, δεν είχε προλάβει να εκτοξευτεί και έπεσε στη χαράδρα. Η διαφορά των 40 δευτερολέπτων στην ώρα εκτόξευσης των κυβερνητών ίσως να απέβη μοιραία για τον κυβερνήτη».

image

image