Σε κοινή τους παρέμβαση ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., THE LEFT και μέλος της επιτροπής LIBE, απερίφραστα καταδικάζουν χθεσινή (22/3) βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου. Εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις με γκλομπ και σπρωξίματα καταφέρθηκαν εναντίον των κρατουμένων απεργών πείνας στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο.

Ads

Όπως είχε ενημερώσει η οργάνωση Solidarity With Migrants, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρωί της Παρασκευής (22/3), 46 από τους κρατούμενους στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο άρχισαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την «αυθαίρετη φυλάκισή τους, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης».

Όπως επισημαίνουν στη δήλωσή τους οι δύο βουλευτές, «Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει με τις παρεμβάσεις μας το “ξεχείλωμα” του μέτρου της διοικητικής κράτησης κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ακραία και αχρείαστη καταστολή απέναντι στους πιο αδύναμους, οι οποίοι, μάλιστα, κρατούνται, στην τεράστια πλειοψηφία τους χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα για 10, 15 ή και παραπάνω μήνες, σύμφωνα με τη νομοθεσία που θέσπισε η ΝΔ.»

Ads

Αστυνομική βία

Καταδικάζουν τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Η χθεσινή βίαια συμπεριφορά δυνάμεων των ΜΑΤ απέναντι σε απεργούς πείνας στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, έρχεται να προστεθεί στην, πολυσέλιδη πια, καταγραφή των περιστατικών αστυνομικής βίας και καταβαράθρωσης του Κράτους Δικαίου στη χώρα.

Η κυβέρνηση αντί να λογοδοτεί για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι έχει αφήσει το ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου στην ουσία χωρίς ιατρική και κοινωνική υπηρεσία, βάλλει κατά όποιου τολμά να αναδείξει τα περιστατικά και να ζητήσει εξηγήσεις, ακόμα και κατά θεσμικών οργάνων.

Παρόλα αυτά, και ακριβώς γι’ αυτό, θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν απέναντι τους.

Αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί η καταπάτηση δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων, σύντομα, αν δεν τα υπερασπιστούμε, θα πλήξει και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.​»