Δεκάδες χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» πολίτες κατέκλυσαν και σήμερα την πλατεία Συντάγματος, συμμετέχοντας στην ημέρα «Μη Εμπιστοσύνης» ως απάντηση στη διαδικασία παροχής ψήφου στην κυβέρνηση που λάμβανε χώρα στο Κοινοβούλιο. Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος διοργάνωσε και η ΑΔΕΔΥ, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ τις ημέρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Ads

Έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία, η οποία από νωρίς παρατάχθηκε κατά μήκος της Βασιλέως Κωνσταντίνου, από το ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι και το άγαλμα του Τρούμαν, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν κλοιό γύρω από τη Βουλή. Την εμφάνισή του έκανε και ο γνωστός πλέον σιδερένιος φράχτης επί της Βασ. Σοφίας. Παράλληλα, η κυκλοφορία διακόπηκε από νωρίς για οχήματα και πεζούς στην περιοχή του Μεγάρου Μαξίμου και του Κοινοβουλίου, που ορίζεται από τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου και την οδό Κανάρη ως την οδό Ακαδημίας.

Ψήφος Μη Εμπιστοσύνης

Το μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσει, φώναζαν οι Αγανακτισμένοι, καλώντας και πάλι σε μαζική κινητοποίηση με σύνθημα: «Δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν κυβέρνηση – τρόικα – χρέος», ενώ έστησαν τη δική τους κάλπη, όπου οι πολίτες κατέθεταν «ψήφο μη εμπιστοσύνης». Οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίσης με ικανοποίηση την ανακοίνωση για παραίτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη από εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το Μνημόνιο.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, από τα μεγάφωνα της πλατείας ακούγονταν τα ονόματα των βουλευτών και οι συγκεντρωμένοι «Αγανακτισμένοι» γιούχαραν όσους ψήφιζαν «ναι».

Ads

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αποτέλεσμα και των αγωνιστικών παρεμβάσεων των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας, δεν πρέπει να δημιουργήσουν καμιά αυταπάτη. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα κρίνουν την κάθε κυβέρνηση από την πολιτική της απέναντι στα προβλήματά τους και τα προβλήματα της κοινωνίας. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, δεν σημαίνουν αλλαγή πολιτικής αλλά εμμονή στην ίδια αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική» και τονίζει: «τα αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως η παραπέρα περικοπή μισθών και συντάξεων, αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, μείωση του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων, ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας θα συνοδευτούν με αντιδραστικές θεσμικές παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της μονιμότητας, η κατάργηση των συνδικαλιστικών και συλλογικών δικαιωμάτων κ.λπ..

«Συγκεντρωνόμαστε έξω από τη Βουλή και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανεξάρτητα από το ποιος τις ασκεί και θα τις ασκήσει. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια άλλη πολιτική που κριτήριό της θα είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι των δανειστών και των κερδοσκόπων», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας «τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα συνθήκη στη χώρα μας και σ’ όλη την Ευρώπη».

Το πρωί, η Γ.Σ.Ε.Ε., με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των εργατικών συνδικάτων, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 2, διαμαρτυρόμενη για την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι Αμπελοκήπων, Ερυθρού, Πολυγώνου με απόφαση που πάρθηκε τη Δευτέρα 20/6 στη 2η Λαϊκή Συνέλευση στο μετρό Πανόρμου αποφάσισαν τη διεξαγωγή πορείας, που ξεκίνησε στις 6.30μμ την Παρασκευή 24/6 στο Μετρό Πανόρμου και κατέληξε στη Λεωφόρο Μεσογείων 117 και στο σύμπλεγμα κτιρίων στο Ερρίκος Ντυνάν όπου βρίσκεται η έδρα του Mega Channel, με σκοπό τον αποκλεισμό της, πριν και κατά τη διάρκεια του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων «ενός από τους βασικότερους πυλώνες παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης των πολιτών και των εργαζομένων της χώρας», όπως λένε.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, με αφορμή και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι διαδηλωτές, πεζοί και με ποδήλατα, πολλοί από τους οποίους είχαν μαζί τα παιδιά τους, ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο, πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν και πάλι στην αφετηρία.

Διαβάστε επίσης:
Προετοιμάζονται πυρετωδώς οι Αγανακτισμένοι
Δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

new TWTR.Widget({ version: 2, type: ‘search’, search: ‘#m25gr OR #j15gr OR #syntagma OR #skg’, interval: 6000, title: ‘το κίνημα των «αγανακτισμένων» στο twitter’, subject: ‘#M25gr #J15gr #Syntagma #skg’, width: ‘auto’, height: 500, theme: { shell: { background: ‘#e02020’, color: ‘#ffffff’ }, tweets: { background: ‘#ffffff’, color: ‘#444444’, links: ‘#1985b5’ } }, features: { scrollbar: true, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: ‘default’ } }).render().start();

Ψηφίσματα Λαϊκής Συνέλευσης 20/06/2011

Να γίνει ημερίδα για σύμφωνο ευρώ την Παρασκευή 24/6 και την Πέμπτη η εκδήλωση της θεματικής οικοκοινοτήτων (7.00-10.00 μμ.) και μετά να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση.
ΥΠΕΡ

Να αναβληθεί η λαϊκή συνέλευση και οι θεματικές αύριο και να είμαστε στις 7 έξω από τη βουλή
ΥΠΕΡ

Ημερίδα συζήτησης για τη βία και δημιουργία αντίστοιχης ομάδας εργασίας
Μετατίθεται για επόμενη Λ.Σ.

Να οργανωθεί ημέρα γειτονιάς -στις γειτονιές- (Σάββατο ή Κυριακή) και να γίνει στο Σύνταγμα Λ.Σ. όλων των Λ.Σ. γειτονιών
ΥΠΕΡ

Λαϊκή συνέλευση με εκπροσώπους Λ.Σ. από όλη την Ελλάδα.
Μετατίθεται για επόμενη Λ.Σ.

Πρόταση για αφίσσα της λαικής συνέλευσης με το εξής περιεχόμενο:
Παίρνουμε τη ζωές μας στα χέρια μας. Ανατροπή του μνημομονίου. Καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Να φύγει η κυβέρνηση της τρόικας και το πολιτικό τους σύστημα. Όλοι στις πλατείες , όλοι στους δρόμους. Απεργίες παντού. Τώρα μιλάμε εμείς. Θα νικήσουμε. Λαϊκή Συνέλευση Συντάγματος. Άμεση Δημοκρατία Τώρα.
ΥΠΕΡ

Να φτιάξουμε τα μαρμαρα που σπάστηκαν στις 15/6
ΚΑΤΑ

Καλούμε τον κόσμο σε στάση πληρωμών προς τις τράπεζες για 10-20 ημέρες
ΥΠΕΡ

Θεματική συνέλευση κοινωνικής αλληλεγγύης προτείνει να ξεκινήσει παζάρι το Σάββατο 25/6 (σε συνεργασία με ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια που ήδη λειτουργούν)
ΥΠΕΡ

Να βγει αφίσσα ή κείμενο που να κάνει σαφές ότι δεν επιδιώκουμε να φτιάξουμε κόμμα
ΥΠΕΡ

Να διευκρινιστεί το κάλεσμα για αύριο γιατί υπάρχουν δύο ψηφίσματα (7 το πρωί ή 7 το απόγευμα).
Ισχύουν και τα δύο

Η θεματική κοινωνικής αλληλεγγύης προτείνει στο χώρο αλληλεγγύης στο Σύνταγμα να υπάρχει διαρκής ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα των πλειστηρισμών πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα δήλωση υποστήριξης δράσεων που θα ζητά να δοθεί και νέα αναστολή μετά τις 30 Ιουνίου
ΥΠΕΡ

Προεκλογικά ο Κακλαμάνης εγκαινίασε τη στέγη απόρων και αστέγων. Έκτοτε ο χώρος παραμένει κλειστός. Πρόταση για πορεία την παρασκευή μετά τη θεματική για το ευρώ για να ανοίξουμε τη στέγη.
ΥΠΕΡ

Ημερίδα με θέμα εκποίηση δημόσιας γης – μητροπολιτικό πάρκο ελληνικού, πώληση και επέκταση εμπορευματικού λιμένα Πειραιά. Συνάντηση ομάδας εργασίας Τρίτη, 21/6, 6.00, σκαλάκια όθωνος
ΥΠΕΡ

Πρόταση ομάδας υγείας για κλήση Ερυθρού Σταυρού σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης κόσμου
ΥΠΕΡ

Δημιουργία επιτροπών δράσης για επαφή με εργαζόμενους στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αποκοπούν από κομματικούς εγκάθετους συνδικαλιστές και για διενέργεια καταλήψεων και αυτοδιαχείρισης των επιχερήσεων για να τις προστατεύσουν από τις ιδιωτικοποιήσεις
ΥΠΕΡ

Δημιουργία επιτροπών από καθηγητές, φοιτητές και όσων ενδιαφέρονται για την παιδεία για συντονισμό κατάληψης και αυτοδιαχείρισης πανεπιστημίων
ΥΠΕΡ

Κείμενο για επίλογο: “Τελικός μας στόχος δεν είναι μόνο η πτώση της σημερινής κυβέρνησης, ούτε καν η κατάργηση του μνημονίου. Δηλώνουμε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να παραμείνουμε εδώ, να συνεχίσουμε να συζητάμε και να οραματιζόμαστε μέχρι να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση, μέχρι να κατακτήσουμε μια ζωή ελεύθερη και με αξιοπρέπεια.
ΥΠΕΡ