Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» με την ψήφισή του στο Α’ θερινό τμήμα της Βουλής. Την ίδια ώρα πάντως το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο ζήτημα του δημοψηφίσματος με τα κόμματα και βουλευτές να καταθέτουν έως αύριο της προτάσεις τους, στις οποίες φαίνεται ότι θα υπάρχει κοινός τόπος. Στη Βουλή τοποθετήθηκε για το θέμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που προανήγγειλε πολιτική σύγκρουση για τις κινήσεις «εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» και ζήτησε σύγκλιση της Ολομέλειας για το ζήτημα δημοψηφίσματος αναφορικά με την πώληση της μικρής ΔΕΗ. «Παραλάβετε κράτος, θα παραδώσετε αποικία» σημείωσε.

Ads

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή τόνισε ότι δεν θα γίνει δεκτό το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ένα θερινό τμήμα με επιλεγμένους βουλευτές. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική σημασία της ΔΕΗ που αποτελεί «απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο. «Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δε θα γίνει ανεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποίησε επιπλέον αναφερόμενος στην αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έχει η λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. 

Live η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή

Ως μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη ΔΕΗ, αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα», ανέφερε ο ίδιος. 

Ads

«Οικονομικό έγκλημα» χαρακτήρισε την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σημειόνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται για αναπτυξιακούς λόγους, αλλά λόγω πιέσεων της τρόικα. Ο Π. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα, ενώ εκτίμησε ότι στην στρατηγική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η τελική πώληση όλης της ΔΕΗ. Ο ίδιος αναρωτήθηκε «ποιος θα μείνει έξω από την φυλακή;», καθώς εκτίμησε ότι 550 εκατ. τόνοι λιγνίτη παραχωρούνται έναντι ενός δισ. ευρώ «σε ελεγχόμενο ιδιώτη» την στιγμή που η αξία αυτού του όγκου ορυκτού είναι κοντά στα 25 δισ. ευρώ (ή ακόμα κι 89 δισ. ευρώ αν μετατραπεί ο λιγνίτης σε ντίζελ).

Νόθο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ όπως το βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πάντως ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και «να χρησιμεύσει στον λαό για να οργανώσει την αντεπίθεσή του». Όπως ανέφερε η ίδια, το ΚΚΕ θα καταθέσει δική του πρόταση, η οποία «ανοίγει το θέμα στον λαό ότι είμαστε εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων». Παράλληλα ανέφερε πως αν το ΚΚΕ αποδεχτεί την κατάργηση ενός μόνο τμήματος της ιδιωτικοποίησης, τότε «αθωώνεται όλη η πορεία μέχρι τώρα κι αποδεχόμαστε την μετοχοποίηση, τον διαχωρισμό με την δημιουργία των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ». Επίσης επέκρινε την κυβέρνησης επειδή «δεν έχει διάθεση να γίνει δημοψήφισμα, ούτε Ολομέλεια», καθώς έχει υιοθετήσει την «στρατηγική πυγμής και μαστιγίου» για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση του λαού, ενώ κριτική άσκησε και στην συνδικαλιστική ηγεσία της ΔΕΗ λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ήθελαν να αντισταθούν στην επιστράτευση.

Προς άθροιση οι υπογραφές των προτάσεων δημοψηφίσματος

Στο μεταξύ, σε ό, τι αφορά τις προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι καμία  δεν θα συγκεντρώσει από μόνη της τις υπογραφές 120 βουλευτών που απαιτούνται για να προκληθεί ψηφοφορία για δημοψήφισμα, τα φώτα πέφτουν στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το οποίο θα κληθεί να απαντήσει εάν οι προτάσεις είναι ομοειδείς και λειτουργήσουν αθροιστικά. Την ίδια στιγμή, όμως, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα από τον Περισσό αν και θα περιλαμβάνει όλο το νομικό πλαίσιο των τελευταίων δεκαετιών για την ΔΕΗ θα αφορά και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Έτσι στην Κουμουνδούρου είναι αιδιόδοξοι ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο θα αποφανθεί ότι υπάρχει κοινός τόπος στις προτάσεις και ότι μπορεί να γίνει η άρθοιση των υπογραφών. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ λέγοντας ότι «υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να γίνει συζήτηση στη Βουλή». Σημειώνεται ότι χθες 15 ανεξάρτητοι βουλευτές δήλωσαν πως στηρίζουν το δημοψήφισμα. 

Οι προτάσεις όμως για την σύγκληση της Ολομέλειας επιμένουν να έρχονται και από το κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνοντας έτσι τους “120” εφιάλτες για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που άνοιξε το θέμα από πλευράς ΝΔ, σε νέα του παρέμβαση χθες υποστήριξε πως δεν πρέπει το θέμα να σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο και να μένουν εκκρεμότητες  με τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει η Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια εάν συγκεντρωθούν αθροιστικά οι απαιτούμενες 120 υπογραφές βουλευτών. Το Μαξίμου από την πλευρά του έχει ενοχληθεί από το «αντάρτικο» Μεϊμαράκη ενώ διαμηνύει ότι οι προτάσεις εφόσον είναι διαφορετικές δεν αθροίζονται και ότι η Βουλή θα ανοίξει κανονικά τον Οκτώβριο. 

Διαβάστε επίσης: 120 εφιάλτες για την κυβέρνηση

Επίσης, σε χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, είχε προτείνει επίσης το άνοιγμα της Βουλής και την σύγκληση της Ολομέλειας. Την άποψη Μεϊμαράκη ενστερνίστηκε σήμερα μιλώντας στην Βουλή και ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας ότι «ας έρθει και η πρόταση με το δημοψήφισμα να τελειώνουμε και με αυτό για να μην μας ταλαιπωρούν και όλο το καλοκαίρι».

Η κυβέρνηση πάντως επιτέθηκε, δια μέσω της εκπροσώπου της, Σοφίας Βούλτεψη, και τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για τακτικισμούς. «Ωραία, θα ψηφιστεί, θα ανοίξει η Βουλή με το καλό, δεν θα ανοίξουμε τη Βουλή τον Αύγουστο επειδή θέλει ο κ. Τσίπρας να πει: “τους υποχρέωσα να ανοίξουν τη Βουλή”, διότι αυτό είναι το θέμα του, δεν είναι η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ συζητείται στα παράθυρα, στα ραδιόφωνα, στη Βουλή, στους δρόμους, παντού. Αυτό συζητάμε, δεν συζητάμε για κάτι άλλο, για το 1,5 εκατ. των ανέργων», είπε και πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε δώσει όλα τα επιχειρήματα, έχουν συζητηθεί τα πάντα, έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις, έχουν ικανοποιηθεί όλα τα συνδικαλιστικά αιτήματα, είναι προφανές ότι είναι τακτικισμός, διότι τότε επί ψηφισμένου δεν γίνεται η συζήτηση». 

Τις επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «πυροτέχνημα» την πρόταση του δημοψηφίσματος που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ». «Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος έχει κατορθώσει σε έναν βαθμό να αποφύγει την πραγματική συζήτηση για το θέμα της ΔΕΗ. Γιατί – ενώ από την μία πλευρά λέει ότι πρέπει να είμαστε στην ΕΕ και στο ευρώ, άρα αποδέχεται τους σχετικούς νόμους για την απελευθέρωση της ενέργειας και την είσοδο ιδιωτών σε αυτή την αγορά – από την άλλη, δηλώνει ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ανήκει στο κράτος», υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να συναθρισθούν οι πέντε προτάσεις για το δημοψήφισμα. 

«Αν δεν προχωρήσουμε στη συζήτηση στη Bουλή από τη στιγμή που θα κατατεθούν πάνω από 120 υπογραφές βουλευτών, θα είναι ένα τεράστιο πραξικόπημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει, δεν κάνει τακτικισμούς, όπως λέει η κ. Βούλτεψη. Έχει στρατηγική να αποτρέψει την πώληση της δημόσιας περιουσίας, ειδικά για τομείς τέτοιας σημασίας όπως είναι η ΔΕΗ. Ως εκ τούτου ότι μας δίνει το Σύνταγμα ως όπλο θα το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας στο Αθηναϊκό Πρακτορέιο.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Χαρδούβελης στο Μαξίμου

Στο μεταξύ στις 19.00 το απόγευμα συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη εν όψει του νέου γύρου επαφών με την τρόικα. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται πάντως να βρεθεί και το καυτό θέμα της ΔΕΗ.