Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης εντός Βουλής και οργισμένων αντιδράσεων εκτός Βουλής ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας περιβαλλοντικό έγκλημα, καταστροφή του περιβάλλοντος και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ένα «black deal» κόντρα στο «green deal» που επιτάσσει η εν εξελίξει κλιματική αλλαγή. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από περιβαλλοντικές οργανώσεις έξω από τη Βουλή, ενώ το κύμα διαμαρτυρίας εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Ξεσηκωμός και στο νησί της Κεφαλονιάς με τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, να βάζουν λουκέτο διαμαρτυρόμενοι για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καθώς σε αυτό προβλέπεται η κατάργηση της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΔΑΚΙ) του νησιού με αποτέλεσμα – όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι – τα σκουπίδια απ’ όλη την Περιφέρεια (Ιονίου) να δύναται να καταλήξουν στην Κεφαλονιά.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις αφού ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία με πρόσχημα την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις (ΕΛΕΤΑΕΝ, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κλπ.) έχουν επικροτήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα και επιπλέον διευκολύνσεις, ενώ στο σύνολο τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν χαρακτηρίζοντας το «περιβαλλοντοκτόνο». Επιπλέον, στην κριτική που γίνεται το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό καθώς αντιβαίνει σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. 

Αίτηση αντισυνταγματικότητας για τρία άρθρα (44, 48, 92) κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Η πρότασή του απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τον Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται οι πολιτικές συζητήσεις σε συνταγματικό διάλογο.

Ads

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο επί της αρχής όσο και επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Ωστόσο, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής και χωρίς συμφωνία της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. «Εκχωρείτε τη ψήφο του βουλευτή στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και το κάνετε αυτό στο όνομα της έκτακτης κατάστασης. Μα ξέρετε εσείς καμία έκτακτη κατάσταση όπου η κυβέρνηση να προγραμματίζει 26 νομοσχέδια μέσα σε τρείς μήνες;», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση και ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία. «Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε διαδικασίες εξπρές, με την κοινωνία στο περιθώριο. Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», τόνισε. 

Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο κατά την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν «άνω ποταμών» τη στάση της αντιπολίτευσης παραβλέποντας πως το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αντιδρά στο νομοσχέδιο. Μάλιστα το υπουργείο απέκλεισε από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πλήθος περιβαλλοντικών φορέων και ειδικών επιστημόνων. Κατέθεσε δε, το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψήφιση του με τα διπλάσια (!) σχεδόν άρθρα σε σχέση με αυτά που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα σημειώνεται, ότι για το νομοσχέδιο δεν γνωμοδότησαν καν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών), αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000.

Mιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για υπερύθμιση στη χώρα μας με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος, που πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται αναφέροντας: «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος». Υποστήριξε δε ότι  «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης: 

Live η συζήτηση στη Βουλή

Κραυγή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: Τα 7 εγκλήματα του νομοσχεδίου

Δεκάδες συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Απαριθμώντας τα εγκλήματα του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου αναφέρουν στο ψηφισμά τους: 

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

«Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει  την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος:  Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση», τονίζουν οι οργανώσεις και προσθέτουν:

«Λαμβάνοντας  υπόψη  μάλιστα ότι έρχεται  προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε  δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” στο σύνολό του».

Σημειώνεται πως οι δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace, έστειλαν επιστολή για απόσυρση των προκλητικών, όπως τις χαρακτηρίζουν, διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου. Την επιστολή υπογράφουν 30.000 πολίτες. Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι πως οι δεκάδες χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε μόλις μια εβδομάδα Οι Γενικοί Διευθυντές του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, παρέδωσαν τη σχετική επιστολή και στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια. 

«Οι δύο προκλητικές διατάξεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο όχι μόνο υπονομεύουν την ανάπτυξη, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον, την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση και διευκρινίζεται: «Με το άρθρο 44, για πρώτη φορά επιτρέπονται οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα, με το άρθρο 110, για πρώτη φορά στερείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το αναφαίρετο δικαίωμά της να εγκρίνει ή να απορρίπτει βαριές, επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσα στις ίδιες τις δημοτικές εκτάσεις».

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς σχολίασε: «30.000 συμπολίτες μας ένωσαν τις φωνές τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενάντια στο “μαύρο” που οι εξορύξεις θα φέρουν σε περιβάλλον, εθνική οικονομία και κοινωνία. Πέραν των εξορύξεων, το νομοσχέδιο αυτό είναι βαθύτατα προβληματικό σε πολλά σημεία, όπως ήδη έχει τεκμηριωθεί απο δεκάδες φορείς και οργανώσεις. Μία κυβέρνηση που σεβάστηκε τις θέσεις των επιστημόνων στην υπόθεση του κορωνοϊού, τώρα δείχνει να τις αγνοεί στο κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο. Την καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει».

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace υπογράμμισε: «Το ονομαζόμενο εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου διακατέχεται από την παρωχημένη αντίληψη ότι το περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο και όχι εχέγγυο για ανάπτυξη και ευημερία. Οι διατάξεις για τους υδρογονάνθρακες δείχνουν να έχουν έρθει κατά παραγγελία της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ζητάμε από τον Υπουργό και τους βουλευτές να προασπίσουν το συμφέρον των Ελλήνων και όχι αυτό μίας βρώμικης βιομηχανίας που αργοσβήνει».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα» χαρακτηρίζει σε δήλωσή του το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, εξαπολύοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών».

«Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση: «Η ψευδεπίγραφη ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη βιώσιμη προοπτική της χώρας. Η θεσμικά κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια: είναι προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης, συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για το μέλλον του λαού μας.

Σε μια δύσκολη στιγμή που όλες οι κοινωνίες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως το κορυφαίο ζήτημα διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, η κυβέρνηση νομοθετεί αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον ως εμπόδιο στην οικονομική ασυδοσία. Η Νέα Δημοκρατία οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών. Το αντι-περιβαλλοντικό αυτό πραξικόπημα καταστρέφει το σήμερα και υπονομεύει το αύριο του τόπου μας. Δεν πρέπει να περάσει».

Την κάθετη αντίθεσή του στις βασικές ρυθμίσεις που προωθεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας ότι «υπό τη σκιά του κορονοϊού και με την προσοχή της ελληνικής κοινωνίας στραμμένη στα σοβαρά προβλήματα της ζωής και της υγείας, η κυβέρνηση προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με πολλές κρίσιμες διατάξεις που δεν είχε θέσει σε διαβούλευση». «Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου έχει δείξει διαχρονικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ενταγμένη στις προτεραιότητές της. Μεγάλες εξαγγελίες, μικρές προσδοκίες και στο βάθος άλλοι στόχοι που συνδέονται όχι με την προστασία και την ανάπτυξη, αλλά με την εκμετάλλευση», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Το Κίνημα Αλλαγής, ως κίνημα με ιστορική συνέπεια, και προοδευτικές ιδέες, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη στρέβλωση που επιχειρείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ανέφερε: «Η Κυβέρνηση σήμερα έσπασε και την καραντίνα στο νομοθετικό έργο παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν λειτουργεί ακόμα σε πλήρη σύνθεση για να φέρει έναν νόμο έκτρωμα που υποβαθμίζει βάναυσα το περιβάλλον. Το κατ’ ευφημισμό μόνο “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο συνιστά ένα ακόμα μεγάλο δώρο της Κυβέρνησης στην κερδοσκοπία της ολιγαρχίας σε βάρος των φυσικών πόρων, καθώς και ένα καίριο πλήγμα στην προστασία του περιβάλλοντος εν μέσω μάλιστα της κλιματικής αλλαγής. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει το “αντιπεριβαλλοντικό” της νομοσχέδιο. Ας θυμηθεί ο κ. Πρωθυπουργός τις τόσες -ανειλικρινείς όπως αποδεικνύονται- “πράσινες” δήθεν τοποθετήσεις του κι ας εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση για μία έστω φορά κάτι πέρα κι έξω από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας».

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Μαξίμου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, να περάσει «ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων» και να «υλοποιήσει τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του». Πρόσθεσε πως «Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν». «Οι αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ο οποίος λες και έγραψε ο ίδιος τόσο το κομμάτι για τις αδειοδοτήσεις όσο και άλλα. Πάρε ό,τι θες επενδυτή!», είπε μεταξύ άλλων.