Επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο το περιεχόμενο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που τίθεται προς ψήφιση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΚΙΛΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Ads

Επεσήμανε μάλιστα με έμφαση πως «καταψηφίζουμε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο» και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες».

«Το νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις» ανέφερε και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Μιλήσατε κ. Πρωθυπουργέ για ανάπτυξη χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον. Και το πρώτο που κάνετε είναι εκπτώσεις στη συζήτηση. Επιλέξατε συζήτηση στα μουλωχτά».

Μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το νομοσχέδιο αυτό σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας δεν προβλέπει τη διαχείριση των ΑΠΕ από αγρότες και νοικοκυριά αλλά ότι «ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ» εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ads

«Δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγει ο δρόμος για βλαπτικές παρεμβάσεις» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ιδρύει ένα «υδροκεφαλικό οργανισμό για τις προστατευόμενες περιοχές», ότι παροπλίζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και για «αλόγιστη συγχώνευση φορέων διαχείρισης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες».